Predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani oštro je kritikovao novoizabranog američkog predsjednika Baraka Obamu rekavši da su svijetu potrebne suštinske promjene američke inostrane politike, a ne samo kozmetičke.

Oštra kritika Laridžanija uslijedila je nakon Obaminih komentara da je „neprihvatljivo“ za Iran da razvija nuklearno oružje i da se to treba spriječiti kroz jednu zajedničku međunarodnu akciju.

– Obama razumije da su potrebne strateške promjene američke politike, ne samo kozmetičke – rekao je Laridžani državnoj televiziji.

On je dodao da je Obamin komentar korak pogrešno usmjeren.

– Ukoliko Amerikanci žele da promjene svoj položaj u regionu onda moraju da šalju pozitivne signale – rekao je Laridžani. Iran, koji je prvobitno pozdravio pobjedu Obame kao trijumf nad nepopularnom politikom predsjednika Džordža Buša, odbacio je tvrdnje da je cilj njihovog nuklearnog programa stvaranje nuklearnog naoružanja. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad čestitao je Obami na pobjedi, što je prvi put da jedan iranski lider to učini od Islamske revolucije 1979. On je rekao da svijet od Obame očekuje promjene, posebno na polju američke spoljne politike.

Ahmadinedžad je rekao da se američka politika zasniva na „ratnohuškačkoj strategiji, okupaciji, preziru i poniženju, kao i diskriminaciji i nepoštenim odnosima“ i izazvala je „mržnju svih nacija i većine vlada prema američkim liderima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari