Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je u Ujedinjenim nacijama upozorio da bi Iran s nuklearnim naoružanjem predstavljao „najveću pretnju za sve nas“. „Nema sumnje da treba pobediti Islamsku državu. Ali, pobediti Islamsku državu i ostaviti Iranu mogućnost da napravi atomsku bombu bilo bi kao da dobijete bitku, ali izgubite rat“, rekao je Netanjahu u svom govoru u Generalnoj skupštini UN.


Netanjahu je rekao da nuklearni kapaciteti Irana moraju u potpunosti biti uništeni i ocenio da je „iranski režim najopasniji na svetu u najopasnijem regionu na svetu“.

„Zamislite kakvu bi opasnost predstavljao Iran kada bi imao nuklearno oružje“, istakao je Netanjahu i pitao delegate da li bi dozvolili Islamskoj državi da obogaćuje uranijum, pravi reaktor za tešku vodu i razvija interkontinentalne balističke rakete. „Naravno da ne biste“, sam je odgovorio.

„Iran pokušava da nas zavede i postigne dogovor koji bi mu omogućio pristup nuklearnom pragu“, što pretpostavlja posedovanje sastavnih delova atomskog oružja i mogućnost izrade bombe za kratko vreme, smatra izraelski premijer aludirajući na poslednje razgovore Irana i grupe 5+1 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka), koji su se završili u subotu u Njujorku bez značajnijeg napretka.

Do 24. novembra pregovarači treba da postignu konačni dogovor koji bi jamčio ograničenje iranskog nuklearnog programa isključivo u mirnodopske svrhe u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Prioritet pregovora je nivo obogaćivanja uranijuma. Blago obogaćeni uranijum je potreban za električne centrale, ali visoko obogaćen može da posluži za izradu bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari