U pustinji u centralnom delu Irana u naredna tri dana Iran će, u okviru vojnih vežbi, demonstrirati svoju vojnu jačinu uz korišćenje raketa velikog dometa koje mogu da dosegnu čak i južne delove Evrope.

Na bilo kakav napad Izraela na nas, odgovorićemo najodlučnije, poručio je Ami Ali Hadžizadeh, jedan od komandanata iranske Revolucionarne garde, prenosi novinska agencija Irna. Prema njegovim rečima, na trodnevnoj vežbi simuliraće se raketni napadi na vazduhoplovne vojne baze. Iranske rakete „šahab-3“ imaju domet od 2.000 kilometara, zbog čega bi mogle biti usmerene na Izrael i južne delove Evrope.

Iran je 29. juna upozorio Zapad da bi nove sankcije imale posledice po pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu, a šef iranskih nuklearnih pregovarača Said Džalili uputio je pismo šefici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u kojem je naveo da je „nastavak uspešnih pregovora moguć tek u okviru saradnje“. Pretnje Teherana upućene su upravo kada EU počinje da primenjuje embargo na iransku naftu i druge nove, oštre mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari