Dvodnevni nuklearni skup u Vašingtonu koji je sazvao predsednik SAD Barak Obama završen je u utorak uveče zajedničkom deklaracijom predsednika i premijera 47 država prema kojoj će njihov budući rad ići u pravcu čišćenja sveta od nuklearnih materijala koji su još uvek na dohvat ruku terorističkih grupa.

Prema rečima domaćina samita, mogućnost da teroristi dođu do nuklearne bombe je „najdirektnija i najekstremnija pretnja po globalnu bezbednost“.

Osim toga, zahvaljujući inicijativi Kine koja ide u prilog američkim ambicijama za uvođenje sankcija Iranu i planovima Ukrajine da se reši obogaćenog urana Obama je dobio vetar u jedra, smatraju stručnjaci, budući da vrši pritisak na svetske lidere da mu se pridruže u naporima da stavi na sigurno celokupni nuklearni materijal u naredne četiri godine.

Susret predsednika SAD sa kineskim kolegom Hu Đintaom bio je jedan od poslednjih u okviru samita pre nego što se Obama pridružio gostima za radnom večerom. Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džef Bejder rekao je da je Iran bio glavna tema na 90-minutnoj diskusiji dva lidera. „Spremni su da sarađuju s nama“, kazao je Bejder i spremnost Pekinga na saradnju sa SAD ocenio kao „još jedan znak međunarodnog jedinstva kada je reč o iranskom nuklearnom pitanju“.

Kao što se i moglo očekivati, predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad ismejao je samit. „Te su budale, kojima su data ovlašćenja, poput glupih, zaostalih ljudi koji mašu mačevima kad god se suočavaju sa manama, pri čemu ne shvataju da je vreme za tako nešto prošlo.“

Analitička javnost je ocenila da postoji velika verovatnoća da Obama zadobije jednoglasnu podršku 47 država učesnica skupa za njegovu kampanju da se pojačaju mere zaštite za, kako se procenjuje, 2.100 tona fisionog materijala širom sveta. Ipak, stručna javnost ukazuje da se neke veće opasnosti koje prete svetu nisu našle na agendi samita.

Ukrajina se odriče obogaćenog urana

Vašington – Ukrajina je pristala da se odrekne obogaćenog urana, što je inicijativa koja predstavlja prvo značajno dostignuće predsednika SAD Baraka Obame na samitu o nuklearnoj bezbednosti u Vašingtonu. Ukrajina namerava da se otarasi tog materijala do 2012, kada će biti održan još jedan nuklearni samit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari