Na hiljade demonstranata okupilo se juče ispred bivše američke ambasade uzvikujući „Smrt Americi“. Demonstranti su, noseći antiameričke parole i slike iranskog duhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, uzvikivali i antiizraelske slogane, prenele su svetske agencije.

Iran svake godine 4. novembra obeležava dan kada su pazdarani i radikalni islamistički studenti 1979. godine upali i zauzeli američku ambasadu u Teheranu i kao taoce držali 52 američka službenika ambasade 444 dana.

Od tada je ambasada ostala zatvorena, a diplomatski odnosi između Teherana i Vašingtona su prekinuti. Tadašnji američki predsednik Džimi Karter odbio je ponudu otmičara da puste Amerikance u zamenu za izručenje Iranu bivšeg šaha Mohameda Reze Pahlavija, koji se nalazio na lečenju u SAD.

Karter je pregovarao s otmičarima preostalih 15 meseci svog mandata, međutim, Iranci su taoce pustili tek kada je Karter otišao s mesta predsednika. Taoci su pušteni 12. januara 1981. godine, nekoliko minuta pošto je Ronald Regan preuzeo predsednički mandat. Veče uoči obeležavanja 31-godišnjice zauzimanja američke ambasade, ajatolah Hamnei je pozdravio taj događaj i izrazio svoje nepoverenje prema američkim liderima. „Ta akcija je simbol hrabrosti i odvažnosti revolucionarne omladine protiv moći Amerike, a zauzimanje jazbine špijuna destabilizovalo je američku moć“, rekao je Hamnei.

Osuđenica čeka kamenovanje

Tbilisi – Šef diplomatije Irana Manučer Motaki izjavio je da još nije doneta odluka kada će biti pogubljena Iranka osuđena na smrt zbog preljube i ubistva, dok se u svetu pojačava kampanja da joj se poštedi život. „Odluka još nije doneta, ali svako mora da bude kažnjen zbog ubistva. Osoba koja je učestvovala u ubistvu svog supruga učinila je krivično delo u svakoj zemlji sveta“, izjavio je Motaki u Gruziji. Sakineh Mohmadi Aštijani (43) je učestvovala u ubistvu svog supruga, pošto je živela sa drugim čovekom. Osuđena je na smrt i prema nekim najavama trebalo je da bude kamenovana u sredu. U Nemačkoj je osnovan Međunarodni komitet za kampanju protiv njenog pogubljenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari