Glasači u Irskoj mogu promeniti mišljenje i podržati Lisabonski ugovor o reformama Evropske unije, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja u toj državi. Anketa koja je juče objavljena u listu Ajriš tajms nagoveštava promenu stava Iraca u odnosu na referendum u junu, budući da je 43 odsto ispitanika izjavilo da bi podržalo Ugovor u slučaju raspisivanja novog referenduma, dok je 39 odsto izrazilo protivljenje takvoj inicijativi, a uzdržano je bilo 18 odsto.

Analitičari smatraju da bi Irci dali zeleno svetlo za sprovođenje u delo Ugovora ukoliko bi dobili nedvosmisleno objašnjenje da na taj način neće biti ugrožena njihova neutralnost i pravo da glasaju o pitanjima kao što su abortus ili oporezivanje, u dokumentu koji bi predstavljao dodatak sporazumu. Takvu zamisao većje podržalo nekoliko lidera Evropske unije koji se zalažu za raspisivanje drugog referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj.

Irska vlada treba da donese odluku da li će početkom narednog meseca biti raspisan novi referendum o Ugovoru. „Donećemo odluku pre decembarskog sastanka“, izjavio je šef irske diplomatije Mišeal Martin, aludirajući na samit EU koji će biti održan od 11. do 12. decembra u Briselu. Prema njegovim rečima, vlada u Dablinu razmtrala je i niz drugih rešenja i sprovela istraživanje o „problemima koji muče Irce“. Sličan scenario koji je nagovestilo najnovije istraživanje javnog mnjenja dogodio se u oktobru 2002, kada su Irci dali zeleno svetlo za Ugovor iz Nice, nakon neuspelog referenduma održanog u junu 2001. Tadašnji premijer Berti Ahern izdejstvovao je donošenje takozvane Deklaracije iz Sevilje o očuvanju irske politike vojne neutralnosti, što je nateralo Irce da promene stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari