„Skupljač“, najnovija drama Dragoslava Mihailovića, svoju praizvedbu imaće na sceni pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, a do premijere kojom će krajem oktobra biti otvoreni 22. Dani Zorana Radmilovića na reditelju Irfanu Mensuru je da sa glumačkim ansamblom u kome su osim njega još i Ana Bretšnajder, Milutin Vešković, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova, ovom Mihailovićevom dramom oživi sećanja prijatelja na golootočke dane.


– Jedan od stubova srpske kulture i književnosti, Dragoslav Mihailović, koga izuzetno cenim, pojavljuje se u Zaječaru sa tekstom koji će prvi put biti izveden na sceni. To je i obaveza da se vrlo ozbiljno pristupi tekstu. Tema su golootočani, ali ne da li biti ili ne biti za Rezoluciju Informiroa, ovde se radi o ljudima koje su njihovo opredeljenje i neke slučajnosti u životu odvele na Goli otok i koji se nakon dugo vremena sreću na nekoliko dana – objašnjava reditelj Mensur ocenjujući da se radi o interesantnoj temi koja će privući pažnju publike. „Autor koga sam posetio na Divčibarama jedva čeka da se tekst pojavi na sceni, a obećao je da će doći u Zaječar da održi pozdravnu besedu na pozorišnom festivalu“ – kaže Irfan Mensur.

Tatjana Beljakova napravila je dvodecenijsku pauzu i daskama koje život znače vraća se u „Skupljaču“.

– Odlučila sam se da nakon punih 20 godina zaigram u pozorištu, jer su ljudi u zaječarskom teatru bili uporni i jako ljubazni, ali i zbog mog kolege Cacija Mihailovića, sa kojim ću igrati u ovom komadu. Uloga me je zaintrigirala, šarmantna je i zgodna – otkriva Tatjana Beljakova, široj publici poznatija kao Georgina iz kultne predstave „Radovan Treći“, uz reči hvale za zaječarsko pozorište i upravnika Đuričića, koji su se potrudili da obezbede sve potrebne uslove.

Ovogodišnji pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića počeće 27. oktobra premijernim izvođenjem predstave „Skupljač“, a do 4. novembra festivalska publika će u konkurenciji za nagrade videti ukupno deset predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

– Biće to regionalni festival u punom smislu te reči, imaćemo predstave sa istog govornog područja, selektor je i ove godine glumac Milan Lane Gutović, a predsednica Organizacionog odbora Ana Radmilović, Zoranova ćerka – kaže za Danas upravnik zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić. Đuričić ističe zalaganje gradske uprave u Zaječaru, osnivača pozorišta, za obezbeđenje sredstava ne samo za instalaciju protivpožarne zaštite zbog čije neispravnosti je pozorištu zabranjen rad, nego i za rekonstrukciju čitave pozorišne zgrade.

Uporedo sa 22. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru će se odvijati i 5. Festival dečjih pozorišnih predstava Srbije „ČAR“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari