Retko se dešava da pozorišta u Srbiji igraju praizvedbu domaćeg pisca. Izuzetak koji potvrđuje pravilo je zaječarsko pozorište „Zoran Radmilović“, koje je „Skupljačem“ Dragoslava Mihailovića otvorilo pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića.

„Skupljač“ Mihailovića, za koga je Irfan Mensur ovih dana rekao da je istorija pozorišta na ovim prostorima, bavi se bivšim informbirovcima koji se skupljaju sredinom osamdesetih godina u neuspeloj nameri da ostave neko svedočanstvo o patnjama kroz koje su prošli. Mensur, koji potpisuje adaptaciju i režiju ovog komada, kako je i sam rekao, nije pravio priču o 48. godini o kojoj svi znamo i svi su dali svoj sud „sem gospodina Kapičića, koji ne pristaje na sud istorije“.

– Drago mi je da predstava izaziva mučninu jer se radi o ljudima. Kad bi ljudi osetili mučninu u odnosu na revoluciju, jednu, drugu, treću, to je nešto uopšteno. Ali pošto sam ja radio predstavu o ljudima kojima je sudbina uništena nekom istorijskom činjenicom. Ja sam presrećan što je ta reč izašla u prvi plan. To je put kojim sam krenuo – prokomentarisao je Mensur reakcije publike da je predstava mučna. S obzirom da je Dragoslav Mihailović odmah po završetku predstave „ujurio“ u garderobu vidno uzbuđen, i prilazio svakom sa zahvalnošću, zaječarski glumački ansambl predvođen Mensurom po svemu sudeći napravio je dobar posao. „Nije očekivao da će od njegovog dela ispasti ovakvo pozorište kakvo je dobio“, ocenio je Irfan Mensur:

– Nisam mu otkrivao nijednu sitnicu onoga što smo radili. Bilo je to iznenađenje za njega. Ovu predstavu pravio sam kao sudbinsku, kao predstavu sudbine tri čoveka koja je neka istorija i neka godina samlela. Mene je više interesovala ljudska drama nego što me interesovala 48. Uleteo sam u ovaj posao sa izvesnom tremom. Pre svega praizvedba je u pitanju. I ozbiljan pisac je u pitanju. I čovek koji je institucija sam za sebe. Dragoslav je jedna pojava u srpskoj kulturi i trebalo je opravdati sve ono što nosi breme takvog pisca. Ja sam naravno od njegovog komada pravio svoje pozorište i dobio sam njegovu dozvolu da pravim svoje pozorište – objasnio je u razgovoru sa novinarima Mensur, dodajući: „Kad se napravi predstava u ovakvim okolnostima, u kojima svi živimo, a naročito naša kultura jadna i bedna, onda je to podvig. Nadam se da će zaječarsko pozorište, koje ima pristojan plan daljeg razvoja i ove i naredne sezone, uz ovu predstavu koja bi na neki način trebalo da bude estetska norma zaječarskog pozorišta, da profunkcioniše na novoj osnovi. Ovo pozorište je uvek bilo otvoreno prema kvalitetu i mislim da ne bi smelo da se povinuje zahtevima mase, publike, nego bi moralo da ima svoju estetiku i svoje tumačenje pozorišta, a mislim da sad imaju šansu“, naglasio je Mensur.

Praizbedbi „Skupljača“ prethodilo je zvanično otvaranje 22. Dana Zorana Radmilovića. Učinio je to akademik Dragoslav Mihailović rečima: „Otvarajući ovaj festival, želim vam da se osećate lepo i uzvišeno“, podsećajući se doživljaja sa Zoranom Radmilovićem.

– Sredinom osamdesetih godina pošto mi je izašla knjiga „Čizmaši“, bio sam pozvan da učestvujem u jednoj književnoj večeri u jednoj srednjoj školi u Beogradu i da iz moje knjige čita Zoran Radmilović. Uoči te književne večeri, oko tri sata noći moj telefon je iznenada „uzbuđeno“ zazvonio. Čuo sam njegov glas: „Mi sutra treba da čitamo u ovoj školi. Da li ti misliš da ću ja to umeti. Ti imaš neki uvrnut jezik, kako ću ja to da čitam“, pitao je Zoran. Ja kažem čitaj kao da si u tvom Zaječaru. Sutradan on je to pročitao sa velikim uspehom, deca su prosto skakala od oduševljenja slušajući ga – slikovito je govorio o glumačkoj tremi Mihailović.

Prvi „Zoranov brk“ za glumca večeri ovogodišnjeg pozorišnog festivala u Zaječaru dobio je Irfan Mensur iz ruku Đurđije Cvetić, ovogodišnje predsednice žirija festivala. Festival je nastavljen promocijom knjige „Pozorišni rečnik“ Milovana Zdravkovića i časopisa „Scena“ komadom „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ Ive Brešana u režiji Snežane Udicki i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a „Zoranov brk“ je dobio Vladimir Kurćubić. U ponedeljak veče nastupio je Zvezdara teatar sa predstavom „Boing Boing“, a u utorak veče na redu je Kazalište Virovitica sa Vilijamsovom „Mačkom na vrućem limenom krovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari