Irinej: Bez brzih rešenja za Kosovo 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se Crkva ne zalaže za zamrznuti konflikt na Kosovu, ali ni za priznavanje svršenog čina, koji je postignugt nepravdom, agresijom, nasiljem i zločinom.

Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada je pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vernika, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“.

On je istakao da po pitanju Kosova ne treba ići na brza ili provizorna rešenja. Razumem svu tragiku situacije sa kojom su suočeni naša država i sav srpski narod, kao i sve muke i deleme sa kojima se bori predsednik Aleksandar Vučić, ali smatram da ne treba ići na brza ili, ne daj Bože, provizorna rešenja, kazao je Irinej.

Prema njegovim rečima, Vučić se lavovski bori za Kosovo i Metohiju, i to pod neviđeno neravnopravnim uslovima, ali vekovni nepromenjeni stav Crkve, svoga naroda i svoje države treba da doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije.

Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju volju i svoja eventualna rešenja, već da će poštovati slobodno izraženu narodnu volju, pa makar se s njom intimno ne slagao, rekao je patrijarh Irinej. Dodao je da Crkva ne donosi državne i političke odluke, ali ima pravo, a još više dužnost, da ukaže na večna merila i večne vrednosti. Pre svega na služenje pravdi, slobodi, miru i životu za sve i svakog, pa, ne na poslednjem mestu, i za svoj narod, svoje vernike, rekao je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari