Srpski patrijarh Irinej prisustvovao je juče misnom slavlju u Katedrali Srca Isusovog u Sarajevu, koje je upriličeno povodom jučerašnjeg početka Međunarodnog susreta za mir. Pre zvaničnog otvaranja skupa, u sarajevskoj Katedrali je održano misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić s više kardinala i biskupa, a svi zajedno molili su se za mir u svetu.

U pratnji srpskog patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Patrijarh Irinej zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo, što može da poseti Sarajevo u kojem žive muslimani, rimokatolici i pravoslavci. On je nakon mise prošetao ulicama Sarajeva.

Patrijarh srpski Irinej je na molitvi za mir u katedrali Srca Isusova apelovao za opstanak hrišćana u Sarajevu. „Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad“. Patrijarh srpski je istakao da hrišćani imaju isto Jevanđelje koje se čulo i tokom molitve u subotu uveče i mnoge druge istine koje su jedinstvene. „Na tome bi trebalo da gradimo našu budućnost“, istakao je Irinej i zahvalio se kardinalu Vinku Puljiću, što je priredio ovaj skup u Sarajevu. I Kardinal Puljić se zahvalio patrijarhu srpskom na prisustvu budući da on, kako je naglasio, nosi poruku mira.

Međunarodni susret za mir „Naša je budućnost živeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu“, u organizaciji katoličke organizacije Santa Eđidio iz Rima, počela je juče u Sarajevu, a trajaće do 11. septembra. Cilj susreta je dijalog između kultura i religija koji promoviše mir i suživot. Ovo je godišnja manifestacija koja se organizuje od 1986. godine, a koju je pokrenuo tadašnji papa Jovan Pavle Drugi. Susreti se održavaju na različitim mestima širom sveta, a ove godine izabran je glavni grad BiH, jer se obeležava 20 godina od početka rata u toj zemlji.

Između ostalih, učestvuju premijer Italije Mario Monti, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Među najavljenim gostima su i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Albanije Sali Beriša, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar za međunarodnu saradnju i integracije u Vladi Italije Andrea Rikardi i drugi.

Osim političkih predstavnika, u Sarajevo su doputovali i predstavnici različitih verskih zajednica iz mnogih zemalja sveta. Na marginama konferencije biće održani brojni bilateralni sastanci. Najavljeni su i sastanci članova Predsedništva BiH s Josipovićem, Van Rompejem, Montijem, Vujanovićem i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari