Za prvih sedam meseci u inđijskom Vodovodu tehnički gubitak vode bio je 30 odsto, što u brojkama govori da je „iscurilo“ oko 20 miliona dinara.

Zato je na poslednjem sastanku Sistema 48 Vodovodu naloženo da gubitak vode smanji za polovinu, uradi analizu i precizno utvrdi podatke. Direktorka ovog javnog preduzeća Borka Popović rekla je da razlika između proizvedene i fakturisane vode iznosi 30 odsto koliki iznosi tehnički gubitak vode u prvih sedam meseci ove godine. Prostom matematičkom operacijom kada se tih 674.000 kubika pomnoži sa cenom dobija se podatak da je iscurilo oko 20 miliona dinara.

No, i pored pomenutih gubitaka vode, opština Inđija ovog leta i na temperaturama koje dostižu 40 stepeni Celzijusa nije imala problema u snabdevanju potrošača vodom.

Prema rečima direktorke najveći procenat izgubljene vode – 12 odsto, troši se na ispiranje vodovodne mreže koja je stara između 28 i 30 godina gde zbog taloga dolazi do zamućenja.

– Imamo i situaciju da se novoizgrađena vodovodna mreža u Ljukovu i Jarkovcima koristi sa svega 10 posto kapaciteta, pa zbog male potrošnje mreža često mora da se ispira, što u ukupnim gubicima čini jedan odsto. Zatim fabrika vode za rad i ispiranje filtera troši vodu, što u tehničkim gubicima iznosi 1,5 procenata. Tu su i havarije – 301 tokom ove, dok ih je u celoj protekloj godini bilo 264, potom ima curenja na pukotinama koja se teško otkrivaju, a tu je i ovlašćena komunalna potrošnja vode za vatrogasce, zalivanje cveća i zelenih površina – rekla je, između ostalog, Borka Popović.

Inače, tehnički gubitak vode u srpskim gradovima kreće se od 25 do 60 odsto. Smanjenju gubitaka na mreži doprineće zamena i baždarenje vodomera što se radi u kontinuitetu, zatim ugradnja regulatora za ujednačen pritisak u mreži čime će se izbeći zamućenja, ugradnja merača protoka za koje je pokrenut postupak za kupovinu čime će se brže locirati curenja i neovlašćena potrošnja kao i kupovina aparata koji otkriva curenja vode. U Starom Slankamenu zamenjeno je 60 metara dotrajale vodovodne mreže što će takođe uticati na smanjenje gubitaka.

 

Smanjivanje gubitaka

Zamenik predsednika Opštine Siniša Filipović kaže da smanjenje tehničkog gubitka vode mora da bude stalni zadatak „Vodovoda“ jer se radi o ogromnim ciframa. „Očekujem da se za naredni sastanak uradi pisana informacija o broju mogućih priključaka na vodovodnu mrežu u Ljukovu i Jarkovcima gde je iskorišćenost svega 10 procenata, da se nađu modeli za nove priključke. Zatim, da se kod ovlašćene potrošnje voda uzima samo na hidrantima za te namene. Uz ove i neke druge mere očekujem da se tehnički gubitak vode smanji za 50 odsto“, navodi Filipović. Jedna od velikih prepreka da se poveća broj priključaka posebno u Jarkovcima su nelegalno sagrađeni objekti koji nemaju pravo priključivanja na infrastrukturu. Međutim, sa usvajanjem novog Zakona o planiranju biće omogućena brža legalizacija divlje gradnje, čime će se stvoriti uslovi i za nova priključenja na vodovodnu mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari