Iskopaće njega Gangula 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Iskopaće njega Gangula – bila bi ironična kovanica filmske replike i filmske uloge kojom bi se kratko ali efektno opisala inicijativa Aleksandra Šapića da grob Josipa Broza Tita bude vraćen u njegov rodni hrvatski Kumrovec.

Replika je, naravno, iz filma Maratonci trče počasni krug, a Gangula je lik koga je u filmu „Kad porastem biću kengur“ igrao mlađahni Šapić.

A njemu ću dići spomenik – nije ni najmanje ironična i sasvim je autentična poruka istog tog Šapića, da će podneti inicijativu za izgradnju spomenika komandantu četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata Dragoljubu Draži Mihajloviću u centru grada.

Replika nije iz Maratonaca, ali je definitivno i sasvim jasno da se gradonačelnik Beograda, poput porodice Topalović, mnogo više bavi mrtvim nego živim sugrađanima.

Iskopaće njega Gangula 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Još u aprilu, tada kandidat SNS-a za prvog čoveka grada, založio se i da Muzej Jugoslavije u okviru koga je Kuća cveća kao Titov grob, postane „muzej srpske istorije“. A da Kuća cveća bude mesto gde će počivati najveći srpski velikani.

Šapić bi mogao da zna da Muzej istorije Jugoslavije raspolaže sa više od 200.000 eksponata.

I da je, od kako je otvorena 1982. godine, Kuću cveća posetilo oko 20 miliona ljudi.

A morao bi da zna da Istorijski muzej Srbije postoji u Beogradu od 1963. godine. Zanimljivo je da je Šapićevu inicijativu podržao načelnik te hrvatske opštine, koji je rekao da Kumrovec godišnje posećuje preko 160.000 turista, a ako bi se vratili Titovi posmrtni ostaci, mogli bi doći do milion posetilaca godišnje.

Pre nešto više od 33 godine, na 11. godišnjicu Titove smrti, Vojislav Šešelj i radikali doneli su pred „Kuću cveća“ glogov kolac, kako bi onemogućili Titu da se „povampiri“. I premijerno tražili da se Titovi posmrtni ostaci izmeste iz Beograda u Kumrovec.

Inicijativu za izgradnju spomenika Draži Mihajloviću na Terazijama Šapić je podneo u ponedeljak. Onako uzgred, najavio je da bi sa Kalemegdanske tvrđave trebalo izmestiti spomenike Moši Pijadi, Ivi Loli Ribaru, Đuri Đakoviću i Ivanu Milutinoviću.

Reče ovim povodom istoričar Predrag Marković da „ni nacisti nisu dirali dva jevrejska groblja u Beogradu“, ali i da „živ nije šta će biti sa turbetom turskog paše na Kalemegdanu“.

Kako je Šapić jednom rekao, ni „Kjubik“ ne montira kao „Šolakovi mediji“, ali je u „nekrofilmu“ on ubedljivo najjači. Živima ne valjaju autobusi, kaldrma, Trg republike, seča zelenila, urbanistička mafija, debeli minus u budžetu…

Mrtvima ne smeta ništa, samo su loše raspoređeni, valjda smatra Topalović- Šapić.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari