U okviru IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija koji finansira Evropska unija i sufinasira Grad Požarevac, Omladina JAZAS-a Požarevac u saradnji sa partnerima iz Bora (UG Kokoro) i Rešice (Mircela Eliade-Theoretical Hight School i Traian Vuia – Theoretical Hight School) sprovodi projekat „Saznaj o životu II“, a na teritoriji grada Požarevca u svim osnovnim i srednjim školama. Opšti cilj ovog programa je povećana integracija i unapređenje kvaliteta života u pograničnim područjima, a specifični ciljevi projekta se odnose na prevenciju rizičnih ponašanja mladih zasnovanih na nacionalnim strategijama Srbije i Rumunije u borbi protiv droga.


Jedan deo aktivnosti odnosi se na obeležavanje 26. juna- Svetskog dana zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, koji je u ponedeljak obeležen javnim događajem u ulici Stari Korzo. – Omladina JAZAS-a Požarevac svojim radom kroz raznovrsne aktivnosti nastoji da edukuje što veći broj mladih ljudi o prevenciji i zaštiti sopstvenog zdravlja. Mi ih kroz ovaj projekat i aktivnosti učimo kako da se odupru iskušenju i izazovu da probaju neku psihoaktivnu supstancu – „droge“ ako sa njom dođu u kontakt. Tako se i konkurs zove „Iskušenje NEzavisnosti“. Apelujemo na sve druge institucije da učine svaki napor da psihoaktivne supstance – „droge“ budu što manje dostupne mladim ljudima u gradu Požarevcu i Okrugu – naglasio je tom prilikom Zoran Jović, PR organizacije.

U okviru aktivnosti povodom obeležavanja ovog datuma organizovan je likovno-literalni konkurs pod nazivom „Iskušenja NEzavisnosti“ za učenike osnovnih škola na teritoriji koju pokriva Grad Požareva (Požarevac, Kostolac, Bradarac i Lučica) i odabrano šest najboljih radova. U kategoriji literalnih radova nagrade su osvojili Anđela Ilić VII1 OŠ „Kralj Aleksandar I“ (prvo mesto), drugo mesto osvojio je Petar Tomić V1 OŠ „Kralj Aleksandar I“ dok je treće mesto pripalo Nori Stošić V3 OŠ „Kralj Aleksandar I“. Literalni rad Danica Antić, učenice V2 razreda OŠ „Desanka Maksimović“ nagrađen je van konkurencije. U kategoriji likovnih radova prvo mesto podelile su Teodora Denčić, Nora Stošić i Aleksandra Vujčić, drugo mesto pripalo je Ivanu Milićeviću a treće Isidori Cojkić i Milošu Kožulu. Pomenutim učenicima uručene su nagrade, dok su ovom prilikom pročitani literalni radovi. Volonteri Omladine JAZAS-a Požarevac su prolaznicima podelili vaspitno-obrazovni materijal u vidu brošura Ne dozvoli da droga upravlja tvojim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari