Najbolji srpski teniser Novak Đoković preslišao je u prvom kolu Andreja Golubjeva, a danas ga očekuje nešto teži duel na drugoj stepenici prema tituli Vimbldona, a potencijalno i prema prvom mestu ATP liste.

Da se naš as i Radek Štepanek sastaju pre recimo pet godina, iskusni Čeh bi bio verovatno veliki zalogaj, ali kako je Novakov rival na zalasku karijere, za očekivati je da će Đoković proći u treće kolo. Srpski teniser uzdaće se u dobar početni udarac i precizne poene koji su ključni na brzoj travnatoj podlozi, dok mu problem može biti kretnja jer se videlo da ima problema sa klizanjem patika. I pored toga Đoković je apsolutni favorit, ali će na teren istrčati oprezan.

– Štepanek je iskusan igrač, nezgodan na ovoj podlozi. Odlično se kreće, agresivan je i jedan od retkih igrača koji izlazi na mrežu i posle prvog i posle drugog servisa. On je imao četiri meča u Kvinsu, dok sam ja odigrao samo jedan duel na travi. Pokušaću da odigram kao do sada i ako to budem učinio, imam dobre šanse da pobedim – najavio je Novak.

Kada su u pitanju međusobni dueli, Đoković je u velikoj prednosti s obzirom da je u svoju korist reši deset od 11 odmeravanja snaga. Jedini trijumf Štepanek je upisao u Roterdamu 2006, a od tada je Novak vezao devet pobeda, uključujući jedini međusobni meč na travi, na Vimbldonu 2012. i nedavno slavlje na Mastersu u Rimu na šljaci.

Osim Novaka u muškoj, Srbija će danas na Vimbldonu imati predstavnika i u ženskoj konkurenciji s obzirom da će Bojana Jovanovski odmeriti snage sa osmom kosturašicom Viktorijom Azarenkom iz Belorusije. Biće to njihov tek drugi međusobni meč, a interesantno je da su taj prvi duel odigrale takođe u drugom kolu Vimbldona 2010. kada je slavila Azarenka. Zbog toga, ali i zbog činjenice da je godinama u samom vrhu ženskog tenisa, Beloruskinja je favorit. Međutim, Azarenka je zbog povrede propustila veći deo dosadašnje sezone, odnosno od Australijan opena je odigrala samo dva meča, po jedan u Indijan Velsu i Istbornu.

Trijumf Lajovića u maratonu

Srpski teniser Dušan Lajović pobedio je u prvom kolu Giljerma Garsiju Lopeza sa 3:2 u setovima. Osim njega, na teren su sinoć izlazile tri devojke iz naše zemlje. Jelena Janković se sastala sa Estonkom Kajom Kanepi, Ana Ivanović je odmerila snage sa iskusnom Italijankom Frančeskom Skjavone, dok je Jovana Jakšić igrala protiv Petre Četkovske iz Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari