ih i postao senator 1972, kao tridesetogodišnjak. Kruna njegove dosadašnje karijere bio je izbor za predsednika Komiteta za inostrane poslove Senata SAD i uspostavljanje kontakata s liderima i diplomatama širom sveta. Ono što je značajno za Srbiju jeste da je Bajden jedan od najvatrenijih zagovornika nezavisnog Kosova.

ih i postao senator 1972, kao tridesetogodišnjak. Kruna njegove dosadašnje karijere bio je izbor za predsednika Komiteta za inostrane poslove Senata SAD i uspostavljanje kontakata s liderima i diplomatama širom sveta. Ono što je značajno za Srbiju jeste da je Bajden jedan od najvatrenijih zagovornika nezavisnog Kosova. Ideju o „neophodnosti kosovske nezavisnosti“ istakao je pre Ričarda Holbruka, naglasivši da će na taj način biti uspostavljena vladavina prava. Takođe je pružio podršku američkom bombardovanju SRJ 1999. i javno čestitao Bilu Klintonu na akciji.
Iako je u početku bio pristalica američke invazije na Irak, postao je oštar kritičar politike Džordža Buša. Svoje višestruke talente za vođenje politike ispoljio je i kao član Komiteta za pravosuđe. Na spisku Bajdenovih nadležnosti posebno mesto zauzima borba protiv droge, kriminala, kao i promovisanje građanskih sloboda. Tokom karijere učestvovao je i u krojenju mnogih zakona, poput jednog iz 1994. o kontroli i sprečavanju nasilja, poznatom i kao Bidenov zakon.
Pokazao je brigu i za mlade Amerikance pokretanjem programa „Deca 2000“, zakonske inicijative koja je omogućila opremanje kompjuterskih centara i obezbeđivanje nastavnika za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Biden je, takođe, imao ambicije da postane šef države u dva navrata (1988. i 2008), ali nije uspeo da obezbedi podršku demokrata.
Rođen je 20. novembra 1942. u Delaveru, kao prvo dete Džozefa i Katrin Eugenije. Za vreme studija oženio se Nilom Hanter s kojom je dobio troje dece: Džozefa II, Roberta i Naomi Kristinu. Godine 1972. doživeo je ličnu tragediju, kada su mu u saobraćajnoj nesreći stradale ćerka i supruga. Iz drugog braka sa Džil Trejsi Džejksob ima ćerku Ešli. Sa teškim izazovima suočio se i 1988, kada je čudom preživeo izliv krvi na mozak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari