Teško bi mogli zamisliti bolje mesto od Vojvodine za održavanja Konferencije o ulozi koju treba da imaju javni radiotelevizijski servisi na polju etničkih manjina. Vojvodina i njen javni servis Radio-televizija Vojvodine mogu poslužiti kao primer dobre prakse, ali uvek ima prostora za poboljšanje.

Sadržaji koje pripremaju pripadnici etničkih manjina za svoje okruženje, ali i za komunikaciju sa većinskim narodom su jedna od nezamenljivih karakteristika javnih radiotelevizijskih medija. Manjine su, kao i društva, živi organizmi, koji traže uvek nova rešenja, stoga je normalno da ih javni servisi izučavaju, upoređuju i unapređuju već postignuto. Pored toga, etničke manjine mogu poslužiti i kao mostovi, koji povezuju susedske zemlje, a mediji kao poluga dobrosusedstva i dijaloga.

O tome i mogućoj dugoročnoj saradnji programa za manjine, u široj regiji jugoistočne Evrope, raspravljaće se na susretu u Novom Sadu, danas i sutra, koji se održava u okviru Partnership projekta EBU, a uz saradnju sa EU i OSCE. Učešće će tokom skupa uzeti više domaćih i evropskih teoretičara i praktičara javne reči, posebno onih koji se bave međunacionalnim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari