Etiopske i somalijske snage preuzele su kontrolu nad područjem Ras Kamboni, na krajnjem jugu Somalije, u koje su se ranije povukli islamistički borci, rekao je juče komandant somalijske vojske. „Naše snage, u pratnji etiopskih prijatelja, u potpunosti su porazile poslednje islamiste u pograničnoj zoni.

Etiopske i somalijske snage preuzele su kontrolu nad područjem Ras Kamboni, na krajnjem jugu Somalije, u koje su se ranije povukli islamistički borci, rekao je juče komandant somalijske vojske. „Naše snage, u pratnji etiopskih prijatelja, u potpunosti su porazile poslednje islamiste u pograničnoj zoni. Islamisti više nemaju kontrolu. Državne snage preuzele su kontrolu nad celom zemljom“, rekao je pukovnik Abdulrask Afgebub.
Zamenica američke državne sekretarke Džendaj Frejzer razgovarala je juče u Najrobiju, prestonici Kenije, s predsednikom somalijskog parlamenta Šerifom Hasanom Šeikom Adenom, bliskim saveznikom islamista. Kako Frans pres saznaje od američkih diplomatskih izvora, Džendaj Frejzer se s Adenom sastala u hotelu u Najrobiju u kojem je kasnije trebalo da razgovara sa somalijskim premijerom Alijem Mohamedom Gedijem. Prelazna Vlada Somalije izglasala je nepoverenje predsedniku somalijskog parlamenta, optužujući ga da je novembra 2006, bez odobrenja prelazne vlade, pregovarao sa islamističkim sudovima.
Najmanje jedna osoba poginula je u subotu u Mogadišu u oružanom sukobu vladinih snaga i demonstranata koji protestuju protiv prisustva etiopskih trupa. Demonstranti su bacali kamenje na vladine snage i palili gume, što je dimom ispunilo ulice i podsetilo na haos u ovoj zemlji koji je prekinut tokom šest meseci vladavine islamista. „Demonstranti su pucali na policajce, a policija je uzvratila vatru i ubila jednog čoveka“, rekao je izvor iz somalijske vlade i dodao da nema informacije o broju povređenih. Jedan očevidac je, međutim, rekao da su ubijene tri osobe, a da su etiopske trupe otvorile vatru.
„Etiopljani su otvorili vatru i ubili jednog dečaka, ženu i još jednu osobu“, rekao je očevidac. U poslednjem izražavanju nezadovoljstva zbog prisustva etiopskih snaga koje su proterale islamiste stotine Somalijaca marširalo je kroz glavni grad pevajući „Dole Etiopija“. Među demonstrantima je bio znatan broj dece i žena koje su nosile Kuran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari