Teroristička organizacija Islamska država otvorila je svoju prvu banku u iračkom gradu Mosulu, prenosi IRIB. Prema izveštaju iranske agencije koji se pozivana TV mrežu El-Alem, ekstremistička grupa je otvorila prvu svoju banku u Mosulu za davanje zajma i zamenu starih za nove novčanice, što je uzrokovalo zabrinutost u vezi s pokušajima ove grupe za sakupljanje finansija s ciljem podmirivanja njenih troškova.


Teroristička grupa zloupotrebljavajući finansijske potrebe stanovnika Mosula počela je da daje zajam bez profita, a to je uzrokovalo povećanje zabrinutosti mnogih klijenata. Otvaranje banke Islamske države u Mosulu uzrokovalo je zabrinutost u vezi sa slanjem depozita članovima ove terorističke grupe u različitim delovima Iraka i Sirije.

Jedan od razloga zabrinutosti je zbog mesečnog uplaćivanja četiri milijarde iračkih dinara (3,45 miliona dolara) na račun vladinih službenika koji žive u regionima pod kontrolom Islamske države. Prema ovom izveštaju, širenje teritorija pod kontrolom ekstremista zapravo znači povećanje ekonomske moći ove terorističke organizacije, a analitičari smatraju da će Islamska država koristiti svoju specijalnu banku za podmirivanje njegovih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari