– Najmanje 25 ekstremista za koje se sumnja da su u vezi sa Al Kaidom, uhapšeno je nakon napada na ambasadu SAD u jemenskoj prestonici u kojem je poginulo 16 ljudi, izjavio je visoki zvaničnik snaga bezbednosti koji je zatražio anonimnost. On je rekao da je u proteklih 24 sata uhapšeno 25 osumnjičenih u različitim delovima Jemena i da ih ispituju jemenski i američki istražitelji.

Smrtonosni bombaški napad na američku ambasadu u Jemenu predstavlja eskalaciju netrpeljivosti prema Zapadu i ukazuje na sve veću moć i nepokolebljivost džihada koji je podstaknut Al Kaidom. Islamski džihad je preuzeo odgovornost za napad, ali je moguće da će se tokom sledećih nekoliko dana i druge organizacije oglasiti i saopštiti da stoje iza napada.

Svetski analitičari tvrde da postoji složena mreža ekstremista u Jemenu i da se više terorističkih organizacija bori za prevlast u toj državi. Ekstremističko nasilje je u porastu u tom području od februara protekle godine, kada su 23 istaknuta pripadnika Islamskog džihada uspela da prokopaju kanale i pobegnu iz zatvora. Desetoro Evropljana i četiri državljanina Jemena stradalo je u napadima na turističke konvoje u proteklih 15 meseci.

Tokom jula ove godine snage bezbednosti u toj državi ubile su pet osumnjičenih pripadnika Al Kaide, uništile jednu terorističku mrežu i uhapsile više od 30 ekstremista. Proteklog meseca uhapšen je istaknuti član Islamskog džihada. Uprkos takvim uspesima, vladu u Sani mnogi smatraju nesposobnom da stane na put teroristima. Zanimljivo je da je mlada generacija pripadnika Islamskog džihada imuna na standardne pregovaračke taktike predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleja, kao i na kompromise koje je on nudio mudžahedinima, povratnicima iz Avganistansko-sovjetskog rata. Novi regruti u ekstremističkim jedinicima redovno napadaju režim šefa države, što je reakcija na mučenja i poniženja koje trpe uhapšeni pripadnici Al Kaide u zatvorima u Jemenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari