U eksploziji dva automobila bombe i raketnom napadu na ambasadu SAD u jemenskoj prestonici Sani, poginulo je šest stražara, šest napadača i četiri civila izvan zgrade, izjavili su jemenski zvaničnici. Prema rečima medicinskog osoblja, najmanje sedam civila je ranjeno, među kojima ima i dece. Ispred ambasade SAD došlo je i do razmene vatre između stražara i neidentifikovanih napadača. Nema izveštaja o ranjenim ili poginulim državljanima SAD

Kako javljaju novinske agencije, napad je izveden u osam i trideset po lokalnom vremenu, a očevici tvrde da je oružani sukob trajao kratko pošto su snage bezbednosti ubrzo stigle na lice mesta. Više stotina naoružanih vojnika raspoređeno je oko kompleksa zgrada američke ambasade. Grupa koja sebe naziva Islamski džihad u Jemenu preuzela je odgovornost za napad i zapretila da će njeni ciljevi biti i ostale strane misije u regionu, ukoliko njeni uhapšeni članovi ne budu oslobođeni iz zatvora. Autentičnost ove tvrdnje nije dosad mogla da bude potvrđena.

Početkom godine SAD su naredile osoblju koje nije presudno za normalno funkcionisanje ambasada da napusti Jemen nakon što su minobacački projektili ispaljeni u pravcu zrade ambasade. Jemen, odakle potiču preci Osame bin Ladena, smatra se većduže vreme pravim rajem za islamske ekstremiste.

Sedamnaest američkih monara poginulo je 2000, kada su bombaši samoubice, navodno povezani sa Al Kaidom, aktivirali eksploziv na čamcu u neposrednoj blizini američkog razarača Kol u jemenskoj luci Aden. Vlada Jemena, koja podržava američki „rat protiv terora“, često je krivila Al Kaidu za napade na zapadne ciljeve u zemlji. Američke specijalne snage pomažu vladi u borbi protiv islamskih terorista, ali analitičari navode da je u tome ostvaren samo delimičan uspeh.

Ove eksplozije predstavljaju najsmrtonosniji napad na zgradu američke ambasade koja je bila meta napada četiri puta tokom proteklih nekoliko godina. Državna novinska agencija SABA izvestila je da su napade izveli bombaši samoubice uz pomoćdva vozila koja su bila napunjena eksplozivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari