U Libanu već treći dan traju sukobi između libanske vojske i islamskih pobunjenika u palestinskom izbegličkom kampu Nahr al Bared blizu Tripolija, uprkos razgovorima o prekidu vatre. Libanske trupe opkolile su juče kamp, dok su pobunjenici izjavili da će se boriti do samog kraja.

U Libanu već treći dan traju sukobi između libanske vojske i islamskih pobunjenika u palestinskom izbegličkom kampu Nahr al Bared blizu Tripolija, uprkos razgovorima o prekidu vatre. Libanske trupe opkolile su juče kamp, dok su pobunjenici izjavili da će se boriti do samog kraja. „Ako vojska nastavi s napadima naši borci su spremni da se bore do poslednje kapi krvi“, izjavio je Abu Salim Taha, portparol radikalne grupe Fatah al-Islam koja je povezana s Al Kaidom. „Na njima je da donesu odluku, jer su oni i započeli sukob i na njima je da ga zaustave“, dodao je portparol.
Humanitarne organizacije pozvale su na primirje jer im je u ovakoj situaciji otežan pristup povređenima i dostavljanje pomoći izbeglicama. Tokom noći bombardovan je Bejrut, kada je ranjeno najmanje šest osoba. Borbe su intenzivirane juče ujutru. Od početka sukoba u nedelju ubijeno je 50 osoba. Doktori u kampu u kojem živi 31.000 palestinskih izbeglica pozvali su na prekid vatre jer veliki broj ubijenih i povređenih leži na ulicama. Takođe, prekinuto je snabdevanje električnom energijom, a snabdevanje vodom je ograničena. Libanska armija je saopštila da će prekinuti granatiranje ukoliko militanti obustave vatru. Dopisnici iz Tripolija kažu da i dalje ne može da se precizira kada će biti obustavljeni sukobi jer nijedna strana ne želi prva da popusti.
Tokom noći američki predsednik Džordž Buš izjavio je da islamisti što pre moraju da obustave vatru. „Ekstremisti koji pokušavaju da sruše mladu demokratiju moraju što pre da budu obuzdani“, izjavio je Buš. Libanski ministar trgovine Sami Hadad rekao je da njegova vlada sumnja da Sirija rukovodi nasiljem. „Ovi ljudi pokušavaju da destabilizuju demokratski izabranu vladu“, dodao je on. „Suočeni smo s međunarodnim terorizmom koji je ranije pogodio Evropu, Bliski istok i arapske zemlje“. Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari negirao je da njegova zemlja ima bilo kakve veze s radikalnom grupom i dodao da su neki njeni pripadnici uhapšeni u Siriji zbog svoje podrške Al Kaidi.
Ministar za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana sastao se s libanskim premijerom Fuadom Saniorom u Bejrutu s kojim je razgovarao o sukobu, jednom od najkrvavijih konflikata u Libanu od kraja građanskog rata pre 17 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari