Hrvatska i Slovenija su pred rešenjem spora oko devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, koji je glavna smetnja slovenačkoj ratifikaciji ugovora o pristupu Hrvatske EU. Kako su posle sastanka šefova diplomatije u sredu javili mediji, spor će po svemu sudeći biti rešen prebijanjem između potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih firmi i dugovanja koje ona ima prema hrvatskim štedišama. Evropska unija je pozvala Sloveniju i Hrvatsku da rešenje nađu do kraja februara.


Potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih firmi iznenada su isplivala i medije u obe države zatekla nespremne, pa se špekulisalo sa procenom koja je u jednom trenutku dostigla cifru od oko milijardu evra što bi na kraju značilo da Hrvatska duguje Sloveniji, a ne obratno. Juče je, međutim, ljubljansko Delo, uz sve ograde zbog potpune „zakopčanosti“ direktnih učesnika u dogovoru, objavilo da se radi o cifri između 70 miliona (prema hrvatskim procenama) i 130 miliona evra (prema slovenačkim procenama). Hrvatska od Slovenije po osnovu dela devizne štednje u Ljubljanskoj banci, koje je preuzela kao javni dug i namirila, potražuje 278 miliona evra. Informacije o tome da li Hrvatska potražuje i kamate su protivrečne.

Oko 130.000 hrvatskih štediša nije pristalo da im se potraživanje od Ljubljanske banke pretvori u javni dug Hrvatske i namiri po njenom zakonu o staroj deviznoj štednji nego od te banke i dalje potražuje oko 185 miliona evra.

Problem stare devizne štednje trebalo je da se reši u okviru sprovođenja Ugovora o sukcesiji bivše SFRJ, ali do dogovora između država naslednica nije došlo: Slovenija i Srbija su zastupale jedan princip za rešenje tog problema, a ostale naslednice drugi. Zbog dugog jalovog dogovaranja naslednica, predstavnik Banke za međunarodna poravnanja koji je trebalo da bude posrednik, povukao se, a kad su naslednice po isteku višegodišnjeg perioda ponovo potražile pomoć na toj adresi, praktično je odbijena.

Janša i ministar finansija

Rešenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije ne smatra se uslovom za ratifikaciju ugovora o članstvu Hrvatske u EU. Obe države su do 11. februara trebale da podnesu svoje viđenje konačnog rešenja tog problema, oko čega u Sloveniji još postoje različita gledišta, ali je juče bivši slovenački premijer i sadašnji evropski poslanik Lojze Peterle uputio pismo na više relevantnih adresa sa predlogom da se taj rok produži, a zbog krize slovenačke vlade. U kojoj je juče mesto ministra finansija zauzeo sam premijer Janez Janša, dok je upražnjeno mesto ministra pravosuđa i javne uprave prepustio Zvonku Čermaču, dosadašnjem ministru za infrastrukturu i prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari