Prihvatajući netačne rezultate popisa iz 2011. godine, koje smo mi bojkotovali, ispada da u Preševu i na jugu Srbije nema nijednog političkog lidera, te da Vlada Srbije vodi dijalog sa nevidljivim ljudima. To je u najmanju ruku smešno, ocenjuje za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA).

On navodi da je zahtev Albanaca da se pred Skupštinom Srbije ponovo otvori rasparava o Zakonu o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava. To će biti jedan od ključnih zahteva u pismu koje će biti upućeno premijer Dačiću i vicepremijeru Vučiću.

– Tražimo da se vrati Osnovni sud u Preševu, koji je ukinut 2010. godine, kao i Osnovno tužilaštvo, i mi nećemo prihvatiti ono što nam Vlada nudi, već ono što su stvarne potrebe građana naše opštine, a to nije jedini problem – navodi Mustafa ukazujući da su oni na ovu temu imali „četiri neuspešna razgovora sa ministrom pravde i pre nego što je ovakav zakon ušao u skupštinsku proceduru“. On precizira da, ako je novim zakonom vraćeno šezdeset sudskih jedinica širom Srbije, ne vidi razlog da to ne bude učinjeno i u Preševu.

Na pitanje da li je preduslov da Preševo dobije osnovni sud i tužilaštvo novi popis stanovništva u tri opštine gde žive etnički Albanci, Mustafa kaže da je to „kompleksan posao koji ne može da se uradi preko noći“.

– Popis mora da bude urađen u skladu sa pravilima, da se dokumentacija uradi na albanskom jeziku, da popisivači budu mešovite komisije, da se prihvati činjenica da njime treba da budu obuhvaćeni i Albanci na privremenom radu u inostranstvu, te oni koji su u vreme sukoba 2000. godine napustili ovo područje i otišli na Kosovo – kaže Mustafa. Po njegovom mišljenju, sve drugo bila bi „neodgovorna provokacija koja ne bi doprinela rešavanju problema u skladu sa sedam tačaka koje su postavljene kao okvir za razgovor sa Vladom Srbije“.

Mustafa navodi da su se oko spornog Zakona o sudovima oni konsultovali i sa vlastima u Prištini i Tirani i da je pored ovog sada najaktuelniji problem udžbenika na albanskom jeziku i podseća na nedavnu zaplenu, kako kaže iz formalnih razloga, udžbenika koji su školama u Preševu i Bujanovcu upućeni sa Kosova.

– Mi ovim razgovorima moramo pristupiti iskreno i bez ignorisanja jedne ili druge strane. U protivnom problemi koji su prisutni samo će se gomilati na štetu građana koji ovde žive, a najviše je Albanaca kojih samo u preševskoj opštini ima oko 34.000 – zaključuje Mustafa.

Albanski zahtevi danas u Nemanjinoj

– Pismo sa našim zahtevima kao uslovom za nastavak razgovora je usaglašeno i ono bi danas trebalo da bude u Vladi Srbije i nadležnom ministarstvu. To nije nikakav tajni dokument i on će biti dostupan javnosti – rekao je Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari