Ispitivanja potvrdila efikasnost imunoterapije u lečenju kancera kod dece 1

U nedelji kada je su u fokusu javnosti onkološki pacijenti, u Beogradu je održano stručno predavanje eminentnih lekara sa Kube, istraživačice i onkološinje Anabely Estevez Garcie, i onkološkog pedijatra, dr Rene Cespedesa. Oni su govorili o najnovijim dostignućima u lečenju kancera, stavljajući akcenat na imunoterapiju.

Cilj imunoterapije je da kancer pretvori u hronično oboljenje, tako da se pacijentu produži ali poboljša kvalitet života. Jača se imunološki sistem da bi mogao da se bori sa bolešću pretvorivši je u hronično stanje.

– Dečiji onkolozi se ne sreću sa tipičnim tumorima. Imali smo priliku da savremenu terapiju primenimo u lečenju dece koja su teško obolela. To je bio povod da se sprovede jedna pilot studija korišćenja Nimotozumaba (Humanizovanog monoklonalnog antitela) u terapiji, rekao je Cespedesa, šef odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju u Havani.

Ispitivanje je obuhvatilo 28 dece od 3 do 18 godina. Svima je dijagnostifikovan agresivni tip kancerogenog tumora mozga – DIPG. Ispitivalo se terapijsko dejstvo Nimotozumaba u kombinaciji sa zračenjem. Rezultati su bili dobri u preko 90 odsto slučajeva, a nova istraživanja rađena kasnije su došla do sličnih rezultata.

– Deci je proces lečenja jako stresan. Zato angažovan tim čine lekari raznih specijalnosti. Svi se trudimo da budemo pozitivni, da decu oslobodimo straha i tako obavimo tretman bez ikakvih smetnji. Doze Nimotozumaba su bile male, a kasnije postepeno povećavane. Ciljano smo tražili gde će se zračenje koncentrisati, ističe dr Cespedesa.

Dok deca nakon hemoterapije mogu imati nus pojave kao što je anemija. Kod kombinacije korišćene u studiji nema teških neželjenih dejstava. Obično se javljaju mučnina, povraćanje, glavobolja, drhtavica, što su simptomi slični gripu i dozvoljavaju kontinuiranu primenu terapije. Još jedno neželjeno destvo pri lečenju je alopecija, odnosno opadanje kose, na šta utiče radioterapija koja uništava folikul dlake.

Ispitivanja potvrdila efikasnost imunoterapije u lečenju kancera kod dece 2

O prednostima imunoterapije govorila je doktorka Garcie. Kako kaže, hirurgija, zračenje i hemoterapija su određena rešenja koja imaju uspeha, ali znaju da budu invazivna i bitno utiču na kvalitet života.

– Problem je što pacijenti dolaze na tretman tek nakon što su lečeni tradicionalnim metodama. Dok ne dođu do finalnih stadijuma bolesti, oni ne uzimaju u obzir imunološku terapiju. Tada terapija nije tako efikasna, rekla je dr Garcie.

Predavanje je izazvalo interesovanje lekara, pacijenata, medija i radoznalih građana koji su sa pažnjom slušali rezultate istraživanja lečenja kancera centralnog nervnog sistema kod dece i adolescenata, kao i efekte primene imunoterapije u lečenju kancera. Predavanju je prisustvovao i ambasador Republike Kube u Beogradu, Gustavo Trista del Todo, koji je u kratkom obraćanju pozdravio goste.

 

I alternativna medicina može da pomogne

Zanimljivo je da kubanski lekari nisu odbacili alternativnu medicinu u lečenju ovakvih pacijenata. Kako doktorka Garcie objašnjava, alternativni i prirodni proizvodi su dobri kod ublažavanja simptoma i nus pojava u finalnim fazama bolesti, i oni preporučuju njihovo korišćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari