Situacija u bosanskim zatvorima nije se mnogo promenila u poslednjih nekoliko godina, pritvorenici i dalje dobijaju batine tokom ispitivanja, a maloletni pritvorenici nisu odvojeni od odraslih osoba, piše u juče objavljenom izveštaju Saveta Evrope. U izveštaju koji je napravljen nakon posete Komiteta za sprečavanje torture u martu 2007, ističe se kao i u prethodnom iz 2003. da je „izvestan broj osoba izvestio o lošem odnosu policije prema njima“.

Te optužbe se odnose, kako se dodaje, na „batinanje, pesničenje i udaranje pendrekom“ osumnjičenih tokom ispitivanja. Komitet zahteva od bosanskih vlasti da učine sve kako bi policija na svim nivoima bila obaveštena da je neophodno da apsolutno ne toleriše loš odnos tokom ispitivanja. Prilikom obilaska sala za ispitivanje, delegacija Komiteta videla je neka pomoćna sredstva poput bejzbol palica, kopija pištolja i metalnih cevi, ističe se u izveštaju.

Komitet ukazuje da osumnjičenima često nije odmah obezbeđen advokat, da su maloletnici često zatvoreni zajedno sa odraslima uz sve rizike koje to nosi sa sobom. Komitet ukazuje na nasilje u zatvorima i da čuvari nemaju načina da uspostave red i bezbednost. „U zatvoru u Sarajevu, tuče među zatvorenicima unutar ćelija i u dvorištu izgleda da su redovna pojava“, navodi se u izveštaju. U izveštaju se ukazuje i da neke kaznene institucije nemaju dovoljan broj čuvara što pogoršava situaciju, a kao primer navodi se zgrada broj dva zatvora u Foči gde su samo tri čuvara tokom noći zadužena za 223 zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari