Oružari odustali od najavljenog protesta 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Za danas najavljeni jednosatni štrajk radnika Zastave oružja otkazan je, jer je oružarima ispunjen zahtev vezan za isplatu prve rate bonusa od po 10.000 od traženih 25.000 dinara.

Predsednik oružarskog Sindikata Dragan Ilić kaže da očekuje da će druge dve rate bonusa (od po 10.000 i 5.000 dinara), zaposlenima da budu isplaćene u martu i aprilu.

– Uslovljavanja i pritisak na radnike od kojih je, nakon najavljene obustave rada, traženo da se pismeno izjašnjavaju o prekidu štrajka i protesta, izazvali su revolt zaposlenih u svim fabričkim celinama. Opšta je ocena zaposlenih da predsednik Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, i direktor fabrike, Milojko Brzaković, treba da podnesu ostavke. Tim pre što su prošlog petka, uplatom pa povlačenjem prve rate bonusa sa računa radnika, napravili nezapamćenu konfuziju i u potpunosti izgubili kredibilitet kod radnika – smatraju u Sindikatu Zastave oružja.

Direktor Brzaković juče nije želeo da komentariše poziv Sindikata da podnese ostavku. Našem listu je, međutim, rekao da planira da do kraja godine dodatno poveća proizvodnju, pošto je fabrika koja ima ugovorene poslove do sredine 2019, u međuvremenu, kako tvrdi, potpisala nove ugovore sa inostranim partnerima o isporuci pešadijskog naoružanja na Bliski istok, u vrednosti od 7,5 miliona dolara.

Iz Sindikata, pak, poručuju da nastavljaju borbu za ostvarenje ostalih zahteva. Najpre onog koji se odnosi na izuzeće Zastave oružja iz najavljene privatizacije domaće vojne industrije, o čemu se radnici kragujevačke fabrike izjašnjavaju od kraja prošle nedelje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari