Naš najveći proizvođač hidroelektrične energije, Hidroelektrana „Đerdap 1’’, nije uspela da realizuje planske obaveze za sedam ovogodišnjih meseci. Umesto očekivanih 3,858 milijardi kilovat-sati električne energije, prva dunavska elektrana proizvela je 647 miliona kilovat-sati ili 17 procenata manje u odnosu na plan. Podbačaj plana i to čak za 23 odsto, zabeležen je i u julu, saznaje Danas od Čede Dragišića iz službe za informisanje HE „Đerdap 1“

– Proteklog meseca ovde je proizvedeno svega 384 miliona kilovata struje umesto planiranih 498 miliona. Osnovni razlog tome je, ističu u dispečerskoj službi, dugotrajna suša, tačnije znatno manji dotok Dunava u odnosu na prosečne doticaje u četrdesetogodišnjem nizu. Takva nepovoljna situacija nastavlja se i ovih dana – rekao nam je Drahišić, ilustrujući to podatkom da je dotok Dunava opao na svega 3,5 hiljade kubnih metara u sekundi, što je u odnosu na prosek i očekivane vode manje za 700 kubika u sekundi, što za posledicu ima 13 odsto manje energije u odnosu na planiranu proizvodnju.

Pre par dana agregat broj 1 đerdapske hidoelektrane navršio je 42 godine izuzetno uspešnog rada. Ova moćna mašina, snage 190 megavata, proizvela je do danas bezmalo 45 milijardi kilovat-časova električne energije i pritom zabeležila siguran i pouzdan rad u proseku od oko 6 hiljada i 900 sati godišnje.

– Uz zanemarljiv broj neplaniranih zaustavljanja, takoreći bez neplaniranih zastoja u proizvodnji prvi agregat dunavske elektrane radio je neprekidno na mreži i po 19 sati dnevno. Rezultat toga je prosečna godišnja proizvodnja veća od milijarde kvč, čime je ovaj agregat doprineo u velikoj meri ukupnom proizvodnom uspehu đerdapske HE, koja je za četiri decenije zvaničnog rada proizvela 20 milijardi kilovat-sati električne energije više od plana – kaže Dragišić, dodajući da je zamena agregata broj 1 planirana za tri do četiri godine u okviru složenog šestogodišnjeg projekta revitalizacije đerdapskog kolosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari