U Pljevljima je ove nedelje, u organizaciji Bošnjačko-muslimanskog kulturnog kruga, premijerno prikazan film o Pljevljima „Ispod vela zaborava, tragom kulture i tradicije Bošnjaka Sandžaka?, autora Ibiša Kujevića. O istorijskom razvoju i arhitekturi Pljevalja govorila je arhitekta Saida Vlahovljak.


– U drugoj polovini 15. vijeka nastaje urbani razvoj Pljevalja kao otvorenog mjesta bez odbrambenih zidina, što je imalo presudan značaj na način i vrstu izgradnje trgovačkih radnji u tom vremenu. U to vrijeme u Taslidži (Pljevljima) bili su nastanjeni i dubrovački trgovci, što je najbolji dokaz razvijenosti trgovine. U otvorenim gradovima dubrovački trgovci su gradili svoje radnje u obliku magaza, koje su imale debele kamene zidove sa malim prozorima koji su utvrđeni jakim željeznim demirima i vratima od kovanog željeza, istakla je Vlahovljak.

Prema njenim rečima, sredina 16 vijeka je najznačajniji period u razvoju Taslidže kao naselja i taslidžanske čaršije. „Mjesto prerasta status trga i dobija status kasabe, a sve zahvaljujući tadašnjem velikododostojniku Husein paši Boljaniću bosanskom sandžak-begu. Husein paša je utrošio ogroman imetak u podizanje zadužbina sakralnih i svjetovnih i na taj način udario urbane temelje današnjih Pljevalja. Godine 1569 sagradio je veliku Husein pašinu džamiju sa šadrvanom i sahat kulom i danas ta džamija predstavlja jedan od najznačajnijih objekata islamske sakralne arhitekture na Balkanu. Husein paša je sagradio i karavan saraj sa imaretom i Bezistan koji je u to vrijeme bio najsavršeniji objekat trgovačke i zanatske djelatnosti“, navela je Saida Vlahovljak u uvodnom izlaganju.

Nakon prikazanog filma, uslijedilo je obraćanje autora Ibiša Kujevića, koji je rekao da je iznenađen brojnošću posjetilaca uprkos lošem vremenu. „Koliko vidim ovo večeras u Pljevljima je impozantan aristokratski skup i vjerujte, nije mi baš lako da govorim. Po prvi put imam neku tremu iako sam imao velikih promocija u Luksemburgu, Istanbulu, Sarajevu, Tuzli, Skoplju, Podgorici i drugim mjestima, a večeras mi sve ovo veličanstveno izgleda da prosto nemam riječi da vam se zahvalim što ste našli vremena da poklonite jednom filmu iz Sehare filmova u koje sam ja uložio čitav svoj radni vijek“, rekao je Kujević, koji 40 godina skuplja građu o ovom delu Sandžaka. „U ovoj Sehari je šest filmova u ukupnom trajanju od sedam sati i dvadeset minuta i CD izvorne muzika. O tih sedam sati i dvadeset minuta neka je jedna trećina ono što zavređuje posebnu pažnju da se sačuva, to je zaista jedna ogromna građa koju je bilo vrlo teško sakupiti. Nakon brojnih promocija koje sam imao sada se pojavljuje dosta novog materijala za ove gradove sjevernog sandžaka koji nisam ranije imao i nadam se da ću uspjeti da na kvalitetan način dopunim ovu Seharu“, dodao je Ibiš Kujević.

Pored autora Sehare filmova „Ispod vela zaborava? Ibiša Kujevića, producent je Eldar Lakota, narator je Ismet Šljuka, a izdavač je Bošnjački savjet u Crnoj Gori. Promociji filma je prisustvovao predsjednik Opštine dr. Miloje Pupović, glavni administrator Budimir Tanjević, predsjednik Islamske zajednice Bahrija Brahić i brojni ugledni Pljevljaci, a moderator je bila Kenana Strujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari