U okviru „Dana bošnjačke kulture“ koji su održani proteklog vikenda u Bijelom Polju, predstavljen je serijal dokumentarnih filmova „Ispod vela zaborava“, autora Ibiša Kujevića. Serijal sardži šest filmova i CD-ova, na kojima je Kujević sakupio drgocjeno blago iz kulturne tradicije Bošnjaka i drugih naroda iz Rožaja, Plava, Gusinja, Berana, Bijelog Polja, Petnjice, Pljevalja, Sjenice, Tutina, Novog Pazara, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja.

Kemal Zoronjić, predsjednik Bošnjačkog kulturnog centra koji je organizovao ovu manifestaciju, ističe da se radi o kulturnom blagu koje, da nije bilo Ibiša Kujevića dugogodišnjeg umjetničkog direktora, koreografa i osnivača KUD-a „Vrelo Ibra“, nikada ne bi ugledalo svjetlost dana, dok sam autor ističe da je sve radio o svom trošku i za svoj ćef.

– To sakupljanje je počelo 1969. godine i to ne da bih radio to što sada radim, nego da sakupljam muzičko-folklornu građu za koreografije, a uz to i sve drugo iz kulturnog nasljeđa i tradicije naroda na ovim prostorima. Kao terenac, imao sam sreću da upoznam i sarađujem sa profesorima, akademicima, najvećim imenima iz ove oblasti iz Beograda, Zagreba, Ljubljane i Skoplja, od kojih ne samo da sam učio nego postepeno i ušao u samu suštinu i svaku poru ove oblasti, što se vidi i na zapisima „Ispod vela zaborava“, kaže Kujević.

Ovakve projekte rade produkcijske kuće sa timovima producenata, reditelja, kamermana, tonaca, fotografa, međutim Ibiš Kujević je sam ušao u ovu „avanturu“, samo je u svoj „rudnik“ uveo studenta režije Eldara Lakotu.

– Svakodnevno je izviralo na stotine fotografija, desetine sati arhivskog video materijala i audio zapisa izvorne muzike snimljene u periodu od 1971. do 1985. godine. Sve to je trebalo detaljno pregledati, digitalizovati, restaurirati i ujednačiti. Samo proces digitalizacije materijala trajao je godinu i po, a audio i video montaže tri godine, priča Lakota.

Inače, na dokumentarnim zapisima „Ispod vela zaborava“ ostali su sačuvani video zapisi od prije sto godina i fotografije stare i do 150 godina. Treba napomenuti da je sehara „Ispod vela zaborava“ objavljena u organizaciji Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari