Pionirski program za snabdevanje siromašne dece kompjuterima naglo se razvija. Američka organizacija „Laptop za svako dete“ deli jeftine kompjutere đacima u Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku. I čini se da kompjuteri sve brže stižu u dečije ruke. Deca u jednoj školi u Peruu, javlja Glas Amerike, ponašaju se kao da su laptop kompjuteri igračke. Ali oni to ipak nisu.

I učenici i nastavnici kažu da ovi mali, jeftini uređaji, otvaraju deci u najsiromašnijim krajevima sveta nove mogućnosti za učenje. U protekle tri godine, organizacija „Laptop za svako dete“ isporučila je oko pola miliona kompjutera koji koštaju svega oko 200 dolara. Organizacija ubrzano širi svoj program, tvrdi Met Keler, jedan od njenih menadžera. „Gana je posebno zaniteresovana i upravo je kupila 10.000 komada. Predsednik Ruande želi da svako dete u njegovoj zemlji ima po jedan, što je prijatno iznenađenje. Nedavno su kupili 50.000 ovih kompjutera“, kaže Keler.

„Za razliku od većih, ovim kompjuterima nije neophodan priključak za struju. Pošto izgleda kao igračka i ima operativni sistem razumljiv deci, ona se vrlo brzo udube u istraživanja. To je vrlo dinamičan i uzbudljiv proces“, ističe Keler. Organizacija „Laptop za svako dete“ smatra ove kompjutere vidom diplomatije. „Tehnologija je američka i sastavljena je u Americi, ali do korisnika stiže bez potrebe da budući vlasnik ‘navija’ za Ameriku. Jednostavno, omogućava deci da sama uče nove stvari“, zaključuje Keler. Program ulazi u četvrtu godinu, cena kompjutera je dvostruko viša od prvobitno predviđene, ali program se ubrzano širi i laptop kompjuteri stižu do sve većeg broja dece širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari