U skladu sa zahtevima energetskog sistema EPS-a, kostolački termoenergetski kapaciteti u prva dva meseca tekuće godine isporučili su 940.848 megavat – časova električne energije, što je za 18 odsto manje od predviđenog plana. Tokom januara i februara, najstabilniji rad su imali blokovi Termoelektrane „Kostolac A“ i u potpunosti su ispunili plan, a ovi kapaciteti su u sistemu daljinskog grejanja Požarevca, Kostolca i okolnih naselja.

Blok B1 radio je u probnom režimu i garancijskim ispitivanjima nakon prošlogodišnje revitalizacije, dok je blok B2 imao stajanje zbog tehnoloških razloga, ali je i u tim uslovima sistemu isporučio oko 400.000 megavat – časova električne energije, što je samo dva odsto manje od plana. Nešto više od 500.000 tona uglja trenutno se nalazi na deponijama termoelektrana, a od ukupnog broja, oko 460.000 tona raspoređeno je na deponiji TE „Kostolac B“.

Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju energije, napominje da su u toku pripreme za remontnu sezonu i od dinamike realizacije javnih nabavki zavisiće i uspešnost realizacije usvojenog kalendara remonata. „Među većim radovima u Direkciji za proizvodnju električne energije privrednog društva „TE – KO Kostolac“ je kapitalni remont na bloku A2, koji bi trebalo da se realizuje u toku ove godine. Međutim, ovaj zahvat će zavisiti od više faktora, a pre svega kada će se završiti sprovođenje javnih nabavki i odgovora EPS-a na naš zahtev za pomeranjem remontnog perioda tri meseca kasnije“, rekao je Stanojević i ističe da su kineski partneri nastavili sa radovima na postrojenju za odsumporavanje, kao i da je u toku priprema budućeg gradilišta za izgradnju bloka B3.

Sa Drobilane u Drmnu vrši se izdvajanje i isporuka komadnog uglja. Problema ima sa pojedinim kupcima koji, zbog poboljšanja vremenskih prilika, odlažu preuzimanje naručenih i ugovorenih količina uglja. Iz Komercijalnog sektora naglašavaju da će pored upozorenja takvim kupcima početi i sa raskidanjem ugovora o kupovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari