Muke stanara iz Subotice: Upravnik bez licence preuzeo kontrolu nad zgradom 1Zgrada na Beogradskom putu 71 u Subotici, foto: J. P.

“On se ponaša kao da smo mi ovde svi podstanari. On je vlasnik zgrade, a mi živimo kod njega”, počinju priču stanari zgrade na Beogradskom putu broj 71 u Subotici, koji su se obratili redakciji Danasa tvrdeći da njihov komšija šest godina upravlja ovom stambenom zajednicom bez licence.

Kako objašnjavaju vlasnici stanova u ovoj zgradi koji su želeli da ostanu anonimni, muke su počele 2016. godine kada je njihov komšija, takođe vlasnik stana u ovoj zgradi, stupio na funkciju upravnika zgrade.

Jedna od njegovih prvih odluka, kažu, bila je da se podigne cena etaža koji je u to vreme iznosio 600 dinara, dok ga danas plaćaju za 1.000 dinara više.

“Podigao je etaž pod izgovorom da će se praviti krov i da će se krečiti. Znači da će se sanirati svi problemi koje imamo u zgradi”, priča vlasnica jednog stana u ovoj zgradi.

Međutim, do toga nikada nije došlo, kažu stanari. Zgrada do danas nije okrečena niti je saniran krov koji prokišnjava, što najviše pogađa stanove komšija koje žive u potkrovlju.

“Kada pada kiša, voda teče. Stavljam lonce, šerpe nosim, lavore, voda ulazi čak i u mali i veliki lift. Crni su zidovi, vlaga i buđ se nakuplja. Prošle godine smo krečili i ove godine ponovo”, kaže komšija iz potkrovlja.

Muke stanara iz Subotice: Upravnik bez licence preuzeo kontrolu nad zgradom 2
Plafon stana, foto: Privatna arhiva

Stanari navode da se plaćanjem etaža mesečno prikupi suma blizu 130.000 dinara, ali na šta se novac troši, ne znaju, jer tvrde da im upravnik zgrade nikada nije predočio kako raspolaže ovim novcem.

“Mi smo svakog meseca imali na oglasnoj tabli istaknuto, primera radi, ako je danas 5. april, šta se u martu radilo, tačno gde je isplaćeno od tog novaca. Otkako je on došao na tu funkciju, mi od tog do današnjeg dana nikad nismo videli gde je mesečno otišao neki račun, da li je plaćena spremačica, ništa od toga nismo videli”, ističe vlasnica stana u zgradi.

Ono što su videli, navode naši sagovornici, jeste da su povremeno farbani liftovi koje je upravnik zajedno sa još nekoliko stanara uredio, ali tvrde da je novac sa zajedničkog računa skidao kao da je posao uradila profesionalna firma. Takođe, primetili su da su postavljene i tri nove kamere na zgradu.

Kako objašnjava jedan od vlasnika stana, zgrada je već imala tri zajedničke kamere kojima su mogli da pristupe svi stanari. Međutim, dve koje snimaju ulaz i izlaz zgrade upravnik je ugasio i ostala je samo jedna koja snima podrum.

Novim kamerama, pak, ne mogu da pristupe, već su one, kako navode stanari, upravnikove privatne.

“Jedna kamera se nalazi na izlaznoj terasi prvog sprata koja snima javnu površinu, dakle ulicu. Išao sam u policiju za to, kažu tužbu da podnesemo”, priča vlasnik stana u zgradi, dodajući da su nove kamere postavljenje bez saglasnosti stanara.

“Prati to na telefonu, na laptopu, ne znam gde ti snimci završavaju. Ima dve privatne kamere na ulazu, jedna snima vrata ko ulazi u zgradu, a druga snima ko izlazi iz zgrade, ali to može samo on da vidi, niko od nas”, dodaje on.

Stanari navode da su bez njihove saglasnosti postavljeni i novi reflektori na zgradu, kao i da upravnik poseduje ključeve od zajedničke prostorije u podnožju zgrade koja je vremenom adaptirana za život, a za koju sumnjaju da koristi za svoje potrebe.

“Viđali smo migrante koji izlaze iz podruma. Ne znam da li je on to izdavao migrantima za neki smeštaj dok ne pređu granicu, jer viđali smo ih ujutro. Kad sam išao na posao oko pet ujutro, izlazim iz zgrade i vidim migrante sa rancima”, kaže vlasnik stana u zgradi.

“On je dovodio sudskog procenitelja da vidi koliko to košta, jer je želeo da proda i da prisvoji taj novac. To je procenjeno na nekih 11.000 evra i on je to hteo verovatno da proda i da prisvoji. Nikoga od stanara nije pitao, niti tražio saglasnost da bi doveo nekog iz suda”, tvrdi vlasnica stana.

Muke stanara iz Subotice: Upravnik bez licence preuzeo kontrolu nad zgradom 3
Novi reflektori na zgradi, foto: J. P.

Naši sagovornici kažu da upravnik nikada nije držao sednice Skupštine stambene zajednice, da sa njim ne mogu da ostvare normalnu komunikaciju niti da računaju na saradnju.

Kao primere navode da kada se nekome od stanara desi kvar u kuhinji ili kupatilu, ne mogu da dobiju ključ od zajedničkih prostorija da bi majstori zavrnuli ventile, a kada je jednoj komšinici izgreban auto na parkingu i izbušene gume, upravnik nije želeo da prosledi snimak sa privanih kamera policiji.

“Kad su pokušavale komšije da ga opomenu i za krov i za bilo šta, jednostavno on je rekao da njega komšije ne zanimaju, da njega zgrada ne zanima, ali on hoće svoj mesečni novac. On je sebi odredio platu. Koliko on zvanično uzima, to niko ne zna, jer to nikad niko nije video, niko nikad nije ni potpisao, znači ni jedan račun nismo videli, ni jednu odluku nismo potpisali”, podvlači vlasnica stana.

“On sve radi na svoju ruku. Nemamo pristup nikakav. Ja sam bio u opštini, podneo sam nekoliko prijava, videćemo šta će da se dogodi. Verovatno ništa”, dodaje vlasnik stana.

Da bi samovoljnom upravljanju stali na kraj, stanari su u septembru prošle godine prikupili potpise za smenu upravnika koje su predali u opštini, tražeći da im se dodeli profesionalni upravnik zgrade.

Iz opštine su dobili odgovor da će u roku od mesec dana dobiti novog upravnika, ali kako se vremenom ništa nije dešavalo, odlučili su da provere.

Tada je usledio šok, kažu stanari, jer im je u opštini predočeno da je stari upravnik reizabran na ovu fukciju potpisima 54 od 72 vlasnika stana u zgradi, pri čemu su se, kako tvrde naši sagovornici, među potpisnicima nalazile preminule osobe, vlasnici koji su prodali stan i više ne žive u zgradi, kao i trenutni vlasnici stanova koji su potpisali za njegovu smenu, sve sa njihovim brojevima ličnih karata.

“Službenica je videla i kaže ‘Možete da mi objasnite kako su neka lica i za smenu i za njega?’ To joj je bilo sumnjivo i tako smo došli do ovoga”, pokazuje fotokopiju dokumenta vlasnik stana u zgradi, za koji navodi da je upravnik predao kao odluku stanara za njegov reizbor.

“Ima tu sedam-osam njih koji su prodali stanove, četvoro preminulih, a ima i lica koja su potpisala za smenu, a sad su tu. Još i broj ličnih karata”, prebira po dokumentu vlasnik stana.

On dodaje da su o ovome odmah obaveštene komšije, koje su kazale da nisu dale svoj potpis niti broj lične karte upravniku zgrade. Takođe, kaže da se zbog ovoga obratio i policiji, koja ga je uputila na inspektora za privredni kriminal.

“Ovde je najveća poenta kako on ima ličnu kartu preminulog čoveka? Poslednja osoba koja mu je na spisku preminula je u oktobru 2018. godine. To mu je poslednja osoba, a prva osoba je preminula 2007. godine, negde pred kraj. Odakle mu lična karta i tu se postavlja pitanje da li on to koristi za nešto drugo”, pita se vlasnica stana.

Tako je stari upravnik zgrade ponovo izabran na ovu fukciju, ali se stanari nadaju da će ova priča uskoro dobiti drugačiji epilog.

Naime, njih više od 50 ponovo je prikupilo potpise za smenu upravnika, koje su 1. aprila predali u opštinu.

Dodeljen im je i novi profesionalni upravnik zgrade koji bi na funkciju trebalo da stupi u subotu, za kada je zakazana sednica Skupštine stambene zajednice u ulazu zgrade.

“To verovatno neće ići lako. Neće on hteti da preda ključeve, tako da to će ići malo teže”, kaže vlasnik stana u zgradi.

“Papir kad se postavi kao obaveštenje da će sutra biti sastanak, on to pokida”, ističe vlasnica stana.

Da upravnik neće lako prepustiti funkciju, pokazuje i to što je sinoć, kako dodaje vlasnica stana, prikupljao potpise od stanara u zgradi kako bi ponovo bio izabran na ovu funkciju i tako smenio novog profesionalnog upravnika koji treba da preuzme zgradu sutra.

Lažna predstavljanja, donacija firmi

Naši sagovornici tvrde da se upravnik zgrade neretko lažno predstavlja na društvenim mrežama, a kako se svojevremeno bavio golubarstvom, kažu da je sa zajedničkog računa uplatio donaciju blizu 40.000 dinara svojoj firmi.

“To je sa zajedničkog računa. Nismo dali saglasnost za to, nego smo putem interneta saznali. Postoji dokument na internetu, kad ukucate, dobijete tačno Beogradski put, kad je registrovana firma i piše donacija tačno koji iznos i da smo donirali zgrada 71”, kaže vlasnica stana u ovoj zgradi.

Bez kontakta sa upravnikom zgrade

I pored pokušaja da stupimo u kontakt sa upravnikom zgrade i čujemo njegovu stranu priče, to nismo uspeli.

Naime, niko od stanara sa kojima smo razgovarali nema njegov broj telefona jer, kako navode, kada su ga zatražili, upravnik bi im odgovorio da je to “privatna stvar”. Takođe, kontakt upravnika nije ni istaknut na oglasnoj tabli zgrade, gde inače treba da stoji broj telefona onog koji upravlja stambenom zajednicom.

U celoj zgradi, broj od upravnika ima samo jedan komšija koji je odbio stanarima da prosledi njegov kontakt.

Pitanja upravniku zgrade o tome da li su tvrdnje stanara tačne smo pokušali da pošaljemo i putem njegovog Fejsbuk profila, ali kako mu je profil u potpunosti zaključan, poruka nije mogla da mu se dostavi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari