– Odbornici Skupštine opštine Pirot na poslednjoj sednici jednoglasno su doneli odluku da se pokrene postupak da Pirot dobije status grada. Iako je od donošenja zakona po kojem su proglašeni gradovi prošlo više od godinu i po dana, Piroćanci su tek pre nekoliko meseci zatražili taj status i prikupili više od 6.000 potpisa građana. U opštini kažu da do sada nije bilo bitne razlike između opštine i gradova, ali da bi novi zakoni to mogli da promene. Pirotska opozicija podržava ovaj zahtev, ali zamera što se se tim toliko kasnilo. Pojedini građani uglavnom kažu da status grada ništa neće promeniti u Pirotu, osim mogućeg povećanja troškova.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže za Danas da je načinjen propust budući da nekoliko opština nije dobilo status grada.

– Među tim opštinama je i Pirot. Iako u ovom trenutku nema gotovo nikakve razlike između opštine i grada, želimo da dobijemo taj status da bi išli u susret novim zakonskim rešenjima koje mogu da gradovima ustupe veća ovlašćenja. Smatramo da Pirot treba da bude nosilac razvoja ovog regiona i jedan od centara u budućoj regionalizaciji. Zato želimo da ovom inicijativom ispravimo raniji propust jer je zakon donet na brzinu – kaže Vasić.

Zoran Stančev, član predsedništva LDP-a, koja u SO nema svoje odbornike, kaže da je dobro što su odbornici i predsednik opštine odlukom o pokretanju procedure da Opština Pirot dobije status grada podržali akciju prikupljanja potpisa građana.

– Podsećam da su stranke i nevladine organizacije iznele teret organizovanja i prikupljanja neophodnog broja potpisa građana za pokretanje ove inicijative. Veliki odziv građana, više od 6.700 sakupljenih potpisa za sedam dana, nateralo je lokalnu vlast da promeni mišljenje da je Pirotu status grada ipak potreban. Ostaje pitanje zašto to nisu uradili pre skoro dve godine u momentu kada je zakon donet i kada je tadašnji poslanik LDP-a Nebojša Ranđelović uložio amandman na predlog Zakona o teritorijalnoj organizaciji – kaže Stančev.

Poverenik SNS-a za Pirot Igor Veljković kaže da je ova inicijativa pozitivna i da je ova stranka podržava, ali postavlja pitanje zašto opštinsko rukovodstvo, u momentu kada su pojedine opštine dobile status grada, tada ništa nije uradilo.

– Moglo je više da se lobira u Beogradu i da se to završi ranije. To je ipak posao lokalne samouprave, a ne nekih drugih organizacija. Ukoliko Pirot dobije status grada ne bi trebalo da građani imaju neke dodatne troškove ako se sve to uradi na pravi način. Ovo je sada ispravljanje greške ranije lokalne samouprave – Veljković.

Načelnik Pirotskog okruga i doskorašnji predsednik OO DS Goran Stamenović kaže da je Pirot neopravdano zaobiđen kada je u pitanju status grada.

– Uz podršku republičke Vlade i ministarstava nadam se da Pirot može da dobije status grada i da to zaslužuje. Iako Pirot nema 100.000 stanovnika, kako predviđa zakon, on je geografski, kulturni i privredni centar i trebalo bi da dobije status grada, a Studija izvodljivosti će pokazati zašto Pirot treba da dobije taj status – kaže Stamenović.

Bojan Ilić, predsednik OO SRS i šef odborničke grupe ove stranke u SO, jedine opozicione, kaže da su podržali ovu inicijativu koju je vodila niška nevladina organizacija „Protekta“ ali i da zameraju aktuelnom rukovodstvu što to nije urađeno mnogo ranije.

Završen lakši deo posla

– Mislim da smo završili lakši deo posla i da Pirot ima kapacitete da dobije status grada. Očekuje nas teži deo, a to je promena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Postoji raspoloženje da Pirot dobije ovaj status. To će ići paralelno sa inicijativom koju vodi opština Kikinda koja traži status grada i Mesna zajednica Donji Milanovac koja traži status opštine. Nadam se da će to biti na proleće iduće godine koliko je potrebno da se sprovede čitava procedura. Ako dobijemo status grada biće određenih promena u skupštinskom životu, jer će se konstituisati Skupština grada, promeniti neke skupštinske odluke, a uslediće i reizbor funkcionera. Imamo podršku susednih i drugih opština i poslanika u Srbiji. Biće najteže da ova inicijativa dođe na dnevni red Vlade Srbije – kaže Vasić.

 

Nema povećanja troškova

– Građani mogu biti mirni jer neće imati nikakvih dodatnih troškova oko nekih poreskih procedura ili izmene ličnih dokumenata. Pirot se kandiduje da postane grad kako bi u budućnosti preuzeo veća ovlašćenja koja zakonodavac propisuje, kao što je trenutno mogućnost da gradovi mogu da formiraju komunalnu policiju. Mislim da je svima jasno da je bolje da Pirot bude u društvu razvijenih gradova jer za to ima kapacitete – kaže Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari