U leskovačkoj Školi za tekstil i dizajn krajem minule nedelje isplaćeno je učenicima – stipedistima po 12.000 dinara, odnosno četiri zaostale stipendije. Najboljim đacima ove ugledne vaspitno-obrazovne ustanove stipendije su kasnile jer je jedan od žiro računa bio u blokadi zbog namirenja tzv.

U leskovačkoj Školi za tekstil i dizajn krajem minule nedelje isplaćeno je učenicima – stipedistima po 12.000 dinara, odnosno četiri zaostale stipendije. Najboljim đacima ove ugledne vaspitno-obrazovne ustanove stipendije su kasnile jer je jedan od žiro računa bio u blokadi zbog namirenja tzv. jubilarnih profesorskih nagrada i to po izvršnim sudskim presudama.
– Ono što smo hitno uradili bio je naš zahtev banci, preko kojeg se uplaćuju sredstva za đačke stipendije, da ubuduće budu usmeravana preko računa koji je u funkciji. Uspeli smo da se snađemo za isplatu stipendija iako sredstva nisu stigla iz Ministarstva obrazovanja – pojašnjava direktor Petar Stojmenović, ugledni pedagog, nekadašnji đak te vaspitno-obrazovne ustanove, koji ozbiljno razmišlja da, zbog novonastale situacije i drugih problema, napusti direktorsko mesto.
Kako smo već pisali, desetoro profesora ove škole tužilo je kolektiv zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada i dobilo sudski spor. Ova ustanova je bila obavezna da isplati 335.576 dinara, što je i učinjeno, ali je to prouzrokovalo niz problema i dovelo do blokade žiro računa.
– U našoj školi u ovom trenutku 26 profesora i vannastavnog osoblja ima pravo na tzv. jubilarne nagrade. Za 2005. to pravo je ostvarilo devetoro, u narednoj 11, a u 2007. godini šestoro zaposlenih u iznosu od 1,2 miliona dinara – pojašnjava direktor Stojmenović.
Istovremeno, u Školi za tekstil i dizajn stipendira se 16 učenika, kojima bi svakog meseca trebalo da se pojedinačno podeli po tri hiljade, odnosno ukupno 48.000 dinara. Pre prošlonedeljne isplate, đaci su dobili samo jednu stipendiju, za septembar, a na školski račun pristigla su još samo sredstva za oktobar, ali su zbog blokade računa utrošena za već pomenute jubilarne nagrade njihovih profesora, ali po izričitom nalogu suda.
– I pored svih nedaća, možemo biti zadovoljni prilikama u našoj školi, koja ima dugu tradiciju i marljive đake koji osvajaju značajne nagrade na brojnim takmičenjima – zaključuje direktor Stojmenović.
Škola za tekstil i dizajn je, inače, neizostavni deo uzbudljive istorije Leskovca, jer je lane obeležila osam decenija postojanja, ali njeni koreni, u stvari, počinju osnivanjem Tkačke škole daleke 1890. godine, prve tekstilne škole na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari