Ispred Palate pravde protest protiv Aleksića, traže od suda da donese pravdu žrtvama 1Foto: Jelena Diković

Ispred Palate pravde u toku je protest “Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja!” u organizaciji Žena u crnom, feminističke inicijative Verujem ti, feminističkog kolektiva Ženska solidarnost i Omladinskog centra CK13.

Protest je organizovan pred nastavak suđenja Miroslavu Aleksiću, koji se tereti za silovanja i polna uzmeiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca”.

Suđenje bi trebalo da počne u 10 časova.

Ove organizacije traže od suda donese “pravdu svim ženama koje su bile žrtve optuženog Aleksića”, jer bi to, kako ukazuju, bio podsticaj da još potencijalnih žrtava istupi u javnost sa svojim svedočenjima“.

„Tražimo od sudskog veća da postupak vodi sa dužnom pažnjom, stvarajući ohrabrujuću atmosferu poverenja u odnosu na preživele. Tražimo od tužilaštva da nastavi sa istragom i drugih počinilaca optuženih za krivično delo silovanja od koje se u jednom trenutku odustalo“, ukazuju otganizatori protesta.

Poručuju da će nastaviti sa političkom praksom etike brige i odgovornosti prema žrtvama koje su preživele seksualno nasilje tako što će pratiti sudski postupak.

“Nastavićemo da se zajedno sa preživelima borimo da one dobiju sudsku pravdu: kažnjavanje nasilnika je jedan vid obeštećenja žrtava zločina. Nastavićemo da podsećamo da muškarci koji siluju u vreme takozvanog mira isto tako siluju i u vreme rata i obratno”, ukazuju organizatori protesta.

Inače, očekuje se da Aleksić danas nastavi sa iznošenjem svoje odbrane.

Nešto ispred 10 časova Aleksić je stigao na sud.

Ispred Palate pravde protest protiv Aleksića, traže od suda da donese pravdu žrtvama 2
Foto: Jelena Diković/ Danas
Ispred Palate pravde protest protiv Aleksića, traže od suda da donese pravdu žrtvama 3
Foto: Jelena Diković/ Danas
Ispred Palate pravde protest protiv Aleksića, traže od suda da donese pravdu žrtvama 4
Foto: Jelena Diković/ Danas
Ispred Palate pravde protest protiv Aleksića, traže od suda da donese pravdu žrtvama 5
Foto: Jelena Diković/ Danas

On se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Neke od devojaka bile su maloletne. U pritvoru je proveo nekoliko meseci da bi bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom.

Glumica Milena Radulović prva je prijavila Miroslava Aleksića za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Na prethodnom ročištu, Aleksić je negirao optužbe i naveo, između ostalog, da devojke koje ga optužuju imaju loš odnos sa očevima.

– I Milena i Iva imaju traume u tom periodu a one su to tad nagoveštavale. Samo jedna od devojaka ima normalan i stabilan porodični odnos. Ovo je pritisak, čak u optužnici ima prepisanih citata i rečenica iz novina. Od reči do reči. Govorim o sebi u trećem licu kako bi mogao da lakše sagledam istinu – rekao je tada Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari