Ovogodišnje, 48. Ljubičevske konjičke igre otvorio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Dušan Petrović. Uoči njegovog obraćanja, državnom himnom u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ započeta je službena ceremonija otvaranja.

Manifestaciji su prisustvovali, pored ministra Petrovića, prisustvovali: Ljubiša Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, narodni poslanici Žarko Pivac, Miletić Mihajlović, Stevica Spajić i Rade Milovanović, zatim Goran Petrović, načelnik Braničevskog upravnog okruga, Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada, Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika, Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada, Saša Filipović, predsednik Konjičkog društva „Knez Mihailo“,Dejan Savić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, Dragan Jovanović, gradonačelnik Kruševca, Milenko Filipović, predsednik opštine Sremski Karlovci, Dragan Popović, predsednik opštine Majdanpek, Andraš Gustonj, predsednik opštine Temerin, Živorad Obrenović, predsednik Skupštine Novi Beograd, Željko Jovetić, predsednik Gradske opštine Obrenovac, Dragoslav Ćirković, predsednik Gradske opštine Medijana,Radiša Dragojević, predsednik opštine Petrovac, Milanče Aćimović, predsednik SO Petrovac, Dragi Damnjanović, predsednik opštine Žagubica, Zoran Pajkić, predsednik opštine Golubac.

Povodom ovogodišnjih Igara prisutnima se najpre obratio predsednik Organizacionog odbora Miodrag Milosavljević: – Imamo čast da 48. put zaredom otvaramo LJKI, 48 godina Požarevac čuva tradiciju srpskog naroda, junaštva i viteštva. Knjaz Miloš je od turske kasabe napravio požarevačku varoš i u zahvalnost njemu mi smo krenuli ovim putem 1963.godine prošlog veka, kada su osnivači LJKI osmislili da stvore višeboj, da stvore Ljubičevske konjičke igre. Ne smemo zaboraviti da je knjaz Miloš ovde stvorio prvu vojnu muziku, ustanovio prvu vojnu školu i prvi Nahijski sud. Znači, u ovom gradu stvarani su temelji državnosti Srbije, u ovom gradu stvoreni su uslovi za evropski napredak Srbije u tom trenutku. Ne možemo zaboraviti da je 1870.godine krenula industrijalizacija sa naših kopova. Te godine stvoren je rudnik i stvoreni su uslovi da ovaj grad zajedno sa Kostolcem može da ima životni standard kakav danas ima.

Ali, nije sve u tome. U ovom rekreativno – turističkom ambijentu želeli smo da ugostimo gradonačelnika Kraljeva, jer grad Požarevac je želeo da stvori jednu drugu dimenziju LJKI, da stvori dimenziju solidarnosti, uzajamnosti i humanosti. Građani Kraljeva su preživeli teške dane i mi smo kao grad pomogli u jednom trenutku posle zemljotresa, a ovom prilikom želimo da se odreknemo dela prihoda od karata i na taj način građani Požarevca će biti donatori jedne kuće u Kraljevu. U oktobru mesecu kada gradonačelnik Ljubiša Simović bude završio misiju kao komandant Štaba za vanredne situacije, želeli bismo da dođemo u Kraljevo i uručimo ključeve jednoj porodici kojoj fali krov nad glavom.“

Zahvaljujući na toplim rečima dobrodošlice gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je rekao: – Dragi Požarevljani, vi ste u ovom trenutku pravo lice Srbije, vi ste lice humanosti i solidarnosti i jedino tako kada pomažemo bližnjima možemo pobediti sve nevolje. Vi ste to pokazali ovim činom kojim vašu najlepšu i vekovnu tradiciju darujete gradu Kraljevu, koji je u ovom trenutku u nevolji. Jednu divnu ideju vašeg gradonačelnika vi ste podržali, vaša lokalna samouprava je dala podršku jednom humanom gestu i iz tog razloga ja vam kažem, svi Kraljevčani su najdublje zahvalni na tome.“

Svečani početak Igara proglasio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović: – U ovih skoro pola veka vi ovde u Požarevcu, u Braničevu, na izvanredan način sa celom Srbijom se sećate dobre tradicije, naših korena, načina na koji smo uspeli svi zajedno ovu našu lepu zemlju da napravimo. I kao što gradonačelnik reče, knjaz Miloš je napravio Požarevac, kao što je svojim mudrim odlukama pomogao da mi i danas imamo svoju državu. Iz godine u godinu, iz decenije u deceniju, iz veka u vek, moramo mudro i pametno da odlučujemo, da bismo sebi i svojoj deci otvorili prostor za dobar život.

Mislim da to sada radimo suočavajući se sa realnim životom i realnim mukama i mi hoćemo svojoj deci i svima nama da omogućimo život kao jedan stari, državotvorni evropski narod, jer u isto vreme činimo sve da zaštitimo interese naših građana bez obzira da li žive u Požarevcu, Subotici, Kosovskoj Mitrovici, Štrpcu.. Činićemo to ne vređajući prava bilo koga, boreći se legitimno, mirno, savesno i požrtvovano za ono što predstavlja stvari oko kojih ćemo i dalje ulagati sav trud. LJKI su za našu zemlju jedan značajan događaj, to je mesto gde imamo svake godine priliku da se zaista divimo veštinama ljudi koji se bave ovim plemenitim sportom koji povezuje tradiciju sa našom današnjicom. Moram da odam priznanje organizatorima koji nas svake godine iznenade sa po nečim novim i pokazuju kako LJKI uvek mogu da plene pažnju i zaokupe interesovanje cele Srbije i da iskažem zadovoljstvo što ponovo imamo međunarodni karakter ovih igara, zbog toga što su tu sa nama gosti iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Slovačke.

Po tradiciji defile učesnika ovogodišnjih LJKI započeo pošto je komandant parade Rade Milovanović od predsednika Organizacionog odbora dobio dozvolu. Vitez prošlogodišnjeg „Ljubičevskog višeboja“ Siniša Stokić, predao je sablju, viteško znamenje u ruke predsedniku Organizacionog odbora ovogodišnjih LJKI, da je u dane Igara čuva i preda pobedniku ovogodišnjeg Višeboja. Na hiljade posetilaca burnim aplauzima pozdravilo je višebojce, pripadnike čete konjanika policijske brigade Policijske uprave za grad Beograd, učesnike takmičenja izdržljivosti u daljinskom jahanju „Đeneral Ilija Gojković“ iz Požarevca, Beograda, Sarajeva, Pančeva, Vršca i Aranđelovca, polaznike škole jahanja KD „Knez Mihailo“, najmlađe konjanike „voltižere“ koje je predvodila trener Maja Milovanović. Najveće oduševljenje izazvao je prolazak pored svečane pozornice tradicionalne kolone fijakera u kojima su se nalazile ličnosti iz naše slavne prošlosti. Veče pred početak takmičarskog spektakla zaokruženo je koncertom Plesnog kluba „Bolero“, nastupom top 12 „zvezda Granda“ i impresivnim vatrometom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari