Preuzimanje Centra za azil od UNHCR-a predstavlja korak dalje u procesu liberalizacije viznog režima i sticanju kandidature za članstvo u EU – kazao je Ivica Dačić, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, na svečanoj ceremoniji na kojoj je Vlada Srbije preuzela od Visokog komesarijata UN za izbeglice upravljanje Centrom za azil u Banji Koviljači.

Ovom ustanovom, u kojoj borave oni koji traže azil dok se ne reše njihovi zahtevi, od sada neposredno rukovodi republički Komesarijat za izbeglice, a sredstva se obezbeđuju iz državnog budžeta. U Centru trenutno boravi 45 ljudi, od kojih je 19 pod zaštitom Komesarijata UN, a najviše ih je iz Obale Slonovače, Etiopije i Iraka.

Lenart Kocalainen, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, rekao je da preuzimanje Centra za azil pokazuje da „Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze na putu ka EU, ali i one koje je preuzela potpisivanjem Konvencije o priznavanju statusa izbeglica“. UNHCR je u renoviranje i opremanje Centra uložio 225.000 evra iz fonda EU. Ceremoniji u Banji Koviljači prisustvovali su i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, komesar za izbeglice Vladimir Cucići predstavnik Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žak Stakenborg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari