Mjanmar je juče oslobodio neke od najpoznatijih političkih zatvorenika, čime je pokazao dobru volju da ispuni uslove za ukidanje ekonomskih sankcija SAD i njenih saveznika. Oslobađanja su sprovedena u okviru predsednikovog pomilovanja 651 političkog zatvorenika za koje su državni radio i televizija javili da će učestvovati u „građenju nacije“. Među oslobođenim zatvorenicima su istaknuti politički aktivisti, vođe nasilno suzbijenih prodemokratskih protesta, bivši premijer Mjanmara, vođe nacionalnih manjina, novinari i rođaci bivšeg diktatora Ne Vina.


Jučerašnja akcija vlade predstavlja najnoviji korak ka promenama koje Zapad traži od Mjanmara. Među ostalima bili su nedavno pokretanje razgovora sa opozicionom vođom Aung San Su Ći kao i nedavno potpisivanje sporazuma o prekidu vatre u dugačkoj kampanji protiv karenskih pobunjenika. Međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč ocenila je oslobađanje političkih zatvorenika kao „ključni pomak“, ali je upozorila da se nepoznati broj političkih osuđenika i dalje nalazi u zatvorima.

Do juče se verovalo da ta zemlja ima 1.500 političkih zatvorenika i biće potrebno nekoliko dana da se utvrdi broj onih koji su danas pušteni. Stranka Su Ći saopštila je da očekuje oslobađanje 600 disidenata. Među značajnim političkim zatvorenicima koji su danas oslobođeni je Min Ko Najing, studentski vođa koji se proslavio u prodemokratskoj pobuni 1988. Poslednji put je uhapšen za vreme šafran revolucije 2007. zajedno sa 14 drugih studentskih vođa, i osuđen na 65 godina zatvora 2008.

Aktivisti šafran revolucije i jedan od njenih vođa Šin Gambira takođe su oslobođeni. Pored njih, oslobođen je vođa etničkih grupa Kun Tun O koji je služio kaznu od 93 godine. Uhapšen je u februaru 2005. i optužen za izdaju. Bivši premijer Mjanmara Kin Njunt takođe je oslobođen. Zbačen je 2004. i osuđen godinu dana kasnije za neposlušnost i korupciju na 44 godine kućnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari