Rumunija je ispunila sve predviđene uslove za ulazak u šengen zonu, izjavila je juče u Bukureštu evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Trajanom Ingašom. Malmstrem je navela da preporučuje zemljama članicama Evropske unije da budu mnogo konkretnije u tome šta traže od Rumunije, da predstave konkretne i merljive elemente u tome šta traže u vezi sa pridruživanjem Rumunije šengen zoni.


Malmstrem je rekla i da bi „ohrabrila Rumuniju da nastavi borbu protiv korupcije i napore za jačanje sigurnosti granica“ i istakla da je postignuti napredak u tome značajan. Ona je kazala da su krijumčarenje droge, terorizam i trgovina ljudima izazov i na evropskom nivou, i u Rumuniji.

Evropska zvaničnica je ocenila da postoji visok nivo saglasnosti stavova Evropske komisije i rumunskog ministarstva policije. Ministar unutrašnjih poslova Trajan Igaš podsetio je da je sedam izveštaja o spremnosti Rumunije da uđe u „šengen“ bilo pozitivno, uključujući i poslednji u decembru, a da se napori u suzbijanju korupcije nastavljaju.

Nemačka, Francuska, Finska, Holandija i Norveška iz bezbednosnih razloga protive se ulasku Rumunije i Bugarske u zonu šengen, jer smatraju da granice tih dveju zemalja još nisu dovoljno osigurane. Grupa za analizu izveštaja o kontroli ispunjenja uslova za ulazak u šengen usvojila je 28. oktobra u Briselu izveštaj o Rumuniji, ali ne i izveštaj o Bugarskoj, a pravilo je da obe zemlje zajedno pristupe toj zoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari