Odbornici SO Pirot na poslednjoj sednici jednoglasno su prihvatili predlog Opštinske organizacije sportskih ribolovaca „Pastrmka“ da se od nadležnih ministarstava traži poštovanje letnjeg režima rada HE „Pirot“ koja tokom rada ispušta vodu iz akumulacije u Nišavu i spreči dalje narušavanje eko-sistema u njoj. U HE „Pirot“ nisu hteli to posebno da komentarišu dok ne dobiju zvaničnu odluku lokalne skupštine.

Sekretar Opštinske organizacije sportskih ribolovaca „Pastrmka“ Marjan Ćirić kaže da su u ime ribolovaca i meštana sela nizvodno od Pirota, građana Bele Palanke i ribolovaca i građana Niša, od odbornika SO tražili da se od nadležnih ministarstava zatraži poštovanje režima rada HE „Pirot“, utvrde njihove vodoprivredne dozvole i da se naredne godine uradi studija uticaja njenog rada na biljni i životinjski svet.

– Opštinska organizacija sportskih ribolovaca i građani Pirota nemaju ništa protiv rada hidroelektrane, ali je bitno da se taj plan proizvodnje struje uskladi. Leti, kad su temperature i do 40 stepeni, kroz centar grada imamo odvodni kanal. Dešavali su se i slučajevi davljenja ljudi u reci. Imamo protok ledene vode za više od 50 kubika u sekundi. Nema nikakve mogućnosti kad čovek padne u nabujalu reku da se za bilo šta uhvati i spase, a temperatura je sedam do osam stepeni maksimalno. Očekujemo da se poboljša saradnja sa hidroelektranom, da se ispoštuje taj obavezni minimum rada i da se u maju i junu kada se riba mresti poštuje režim rada. Od HE „Pirot“ tražimo da jednostavno u ta tri do četiri meseca naprave takav režim rada da to nikome ne smeta. Nizvodno od grada došlo je do vidljivih promena eko-sistema, a najveći uticaj se primenjuje na riblji fond od grada do ušća Nišave u Moravu – kaže Ćirić.

Predsednik opštine Vladan Vasić kaže da ne veruje previše da će se posle ovog jedinstvenog stava odbornika SO nešto promeniti i da će HE „Pirot“ poštovati režim rada na čemu insistiraju građani i ribolovci.

– Ne očekujem nikakav odgovor ministarstava, kao što ga nije bilo unazad dvadeset godina koliko radi HE „Pirot“. Neće ga biti ni sada. To se sve pomalo ispolitizovalo. Na čelu HE „Pirot“ je kadar DS-a, stranke koja je u lokalnoj skupštini u opoziciji. Čini mi se da je sve to skrenulo u političke vode koje nikome ne trebaju. Ovde nije reč o nekakvom protivljenju radu hidrocentrale, već da se poštuje režim i kad se proizvodi struja Nišava ne koristi kao odvodni kanal. Svi želimo da HE „Pirot“ uspešno posluje. Naš stav je da se voda koja se koristi za proizvodnju struje najpre ispušta u kompenzacioni bazen, a onda polako ispušta u Nišavu koja sada služi kao kanal – kaže Vasić.

Marjan Ćirić dodaje da je, prema saznanjima ove ribolovačke organizacije i na osnovu vodoprivredne saglasnosti koje ima, javnosti rečeno kada je hidroelektrana građena da je ona vršna elektrana, što znači da će raditi u špicevima i kad je najveća potrošnja struje.

– To znači da kompenzacioni bazen prima vodu za šest sati njenog rada, a da se preostalih 18 sati voda postepeno ispušta u Nišavu i da se pri tome ne povećava nivo reke za više od 30 centimetara. Kad bi se to ispoštovalo, kupanje u reci bi bilo bez ikakvih problema. Svedoci smo, međutim, da hidrocentrala radi i više od 48 sati, da se uključuju u rad i po dva do tri puta dnevno. Kada se voda ispušta, kupači iz Nišave beže glavom bez obzira. Nemamo nikakav sistem obaveštavanja o tome kad ona radi. Ni to nije problem kad bi se poštovao režim rada i kad bi nivo reke bio povećan do 30 centimetara. Ispuštanjem 45 kubika vode u sekundi nivo Nišave se poveća za više od 1,2 pa čak i do 1,4 metra i korito reke je puno vode – kaže Ćirić.

Jedan od dugogodišnjih ribolovaca i član Kluba sportskih ribolovaca „Bistro“ Dejan Glišić kaže da prekomerno ispuštanje hladne vode iz akumulacije dovodi do toga da temperatura vode u Nišavi osetno padne, što se odražava na riblji fond.

– Ispod 18 stepeni riba ne može da se mresti i nijedno poribljavanje ne može da nadomesti štetu koja nastaje uništavanjem prirodnog mresta. U junu i julu se mreste klen, skobalj, mrena… Prekomernim ispuštanjem vode, riba se ne mresti i sve više se ugrožava riblji fond. Kad rade obe turbine, nema pecanja u reci, niti kupanja. Nišava je postala protočni kanal za ispuštanje vode iz jezera. Ako se ovako nastavi, neće biti biljnog ni životinjskog sveta u reci – kaže Glišić.

Pojedini građani, a posebno oni koji žive u blizini Nišave, kažu da su izgradnjom hidroelektrane izgubili ovu reku kao omiljeno kupalište.

– Leti kad su velike vrućine ona radi stalno. Velika je voda u reci i na obalama Nišave nema kupača. Nema ni ribolovaca, jer se nikad ne zna kad će voda iz akumulacije biti ispuštena – kaže Mikica Andrejević.

Gordana Nikolić dodaje da, iako Pirot na obalama Nišave ima predivno šetalište Kej, zbog rada hidroelektrane, reka ne može da se koristi za kupanje. „Niko ne zna kad će voda da krene. Podržavam ovu odluku SO da se poštuje režim rada i voda postepeno ispušta u reku kako ne bi stradali biljni i životinjski svet u reci“, kaže ona.

Čekamo odluku SO

U HE „Pirot“ nisu hteli posebno da komentarišu odluku odbornika SO sa poslednje sednice lokalnog parlamenta.

– Čekamo zvaničnu odluku Skupštine opštine Pirot da vidimo o čemu je reč i šta traže. Tek tada ćemo se oglasiti i javnosti saopštiti naše stavove – rekao nam je kratko u telefonskom razgovoru zamenik direktora HE „Pirot“ Maksim Marković.

ĆIRIĆ: Zarobljeni na drugoj obali

– U toku rada hidroelektrane dešava se da meštani sela nizvodno od Pirota ka Beloj Palanci u toku poljoprivrednih radova ujutru pregaze ili pređu reku zaprežnim kolima. U međuvremenu hidroelektrana počne da radi i meštani pojedinih sela ostanu na drugoj obali i po nekoliko sati, jer ne mogu da pređu reku. Čekaju da se smanji njen nivo i da pređu na drugu stranu – kaže Marjan Ćirić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari