Isti aršin mora da važi za sve 1Foto: Stefana Savic (ilustracija)

Specijalisti novopazarske Opšte bolnice, njih 37, danas su uputili pismo državnom sekretaru u Ministarstvu zdravlja dr Mirsadu Đerleku, u kojem zahtevaju da sankcioniše ponašanje upravnika te zdravstvene ustanove dr Alana Kurpejovića.

Povod za ovo obraćanje bila je informacija da je smenjena načelnica jednog odeljenja na GAK u Beogradu, zato što je na posao dolazila zaražena virusom korona i Đerlekova izjava da će biti sankcionisani svi koji ne poštuju epidemiološke mere.

Potpisnici pisma tvrde da je dr Kurpejović „flagrantno kršio epidemiološke mere u vreme humanitarne katastrofe u Novom Pazaru“, koji je sve vreme „agitovao da se ne nosi zaštitna oprema i da svi treba da se zarazimo da bi dobili imunitet“.

Pišu da je, ovaj lekar, to svojim primerom i dokazao ne noseći zaštitnu opremu, sve dok se nije razboleo. Inficiran kovidom 19 dolazio je na Odeljenje ortopedije (zelena zona) da prima terapiju i opasnosti od zarađavanja izlagao pacijente i zaposlene.

„To mu nije bilo dovoljno, već je i svoje prijatelje dovodio, iako su zaraženi kovidom 19, da primaju terapiju u zelenoj zoni. Medicinske sestre, koje su od sanitarnih inspektora dobile rešenja za karantin jer su im ukućani bili bolesni, terao je da rade u zelenoj zoni“, pišu specijalisti.

Oni dalje navode, da je pre mesec i po dana došlo do zaražavanja više pacijenata na Odeljenju ortopedije, „jer je Kurpejović delio propusnice za svoje prijatelje bez mere, pa je odeljenje ličilo na autobusku stanicu“, pola pratilaca je bilo bez maski i da je na odeljenje unošeno „sve i svašta“ bez ikakve kontrole i zaključuju da je „tako privatizovao odeljenje državne bolnice“.

Lekari specijalisti svog upravnika optužuju i za lošu organizaciju portirske službe i nekontrolisanje njihovog rada, iako mu je to obaveza, pa u bolnicu ulazi „kada ko i kako hoće“ i sve bez zaštitne opreme.

Državnog sekretara i svog bivšeg direktora Đerleka, podsećaju da je Kurpejović najbliži saradnik v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića, „pa kao takav nije sankcionisan i suspendovan“, a Mahmutović je morao da zna za ovakvo teško narušavanje epidemioloških mera.

Na kraju pisma stoji da „duše onih koji su pokopani u limenim sanducima, neće naći smiraj dok odgovorni ne budu sankcionisani, a mi preživeli moramo, makar, da smirimo savest, jer smo bili gotovo nemi svedoci nedostojnog umiranja“.

Đerleka pozivaju i da održi obećanje da „ko krši epidemiološke mere mora da bude sankcionisan“.

Ne zaboravljaju Mahmutovića

Posle nekoliko meseci ćutanja, ovo je prvo oglašavanje lekara-specijalista novopazarske Opšte bolnice, koji su letos od državnog vrha Srbije zatražili smenu v.d. direktora Mahmutovića i njegovog menadžmenta, jer ih smatraju najodgovornijim za kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru i „junsku golgotu“, kada je ovaj grad bio najveće žarište koronavirusa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari