Referendum o budućem statusu oblasti na istoku Ukrajine biće u nedelju uprkos pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina da to izjašnjavanje bude odloženo, potvrdili su predstavnici snaga koje zahtevaju autonomiju u Slavjansku i Donjecku, prenosi Beta.

„Ovo nije naša odluka (političara), ovo je odluka naroda oblasti Donjecka. Narod ove oblasti dobio je priliku da učini herojsko delo, i mi ne možemo da im to uskratimo“, rekao je lider proruskih snaga u Donjecku Andrej Purgin, a prenela ruska televizija RT. Putin je u sredu pozvao snage koje traže autonomiju da odlože referendum da bi se omogućio dijalog o rešavanju krize.

„Održavanje referenduma na istoku Ukrajine samo će pogoršati situaciju u toj zemlji“, izjavila je juče u Briselu portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić, dodajući da bi „mogao da dovede do nove eskalacije“. Ona je rekla da referendum ne bi imao demokratski legitimitet. „U potpunosti podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, istakla je Kocijančićeva i navela da Putinove izjave „predstavljaju etapu koja može da pomogne smirivanju“ situacije, ali da treba da se vidi da li će se preći s reči na dela.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i poljski premijer Donald Tusk ocenili su juče u Varšavi da sa velikim oprezom treba pristupati pomirljivim izjavama predsednika Rusije, te da je preuranjeno oglašavati da se kriza u Ukrajini bliži kraju. „Ocena NATO da nema odgovarajućih pokreta povlačenja ruskih trupa tera nas da sa velikim oprezom pristupamo izjavama Putina. Ovo nije trenutak kada bismo mogli da obznanimo da se kriza završava. Kao realni korak priznali bismo i razoružavanje separatističkih grupacija u Ukrajini“, kazao je premijer Tusk.

Međutim, rusko ministarstvo spoljnih poslova oštro je, porukom na Tviteru, repliciralo na izjavu da NATO nije uočio znake da Rusija povlači trupe sa granice sa Ukrajinom. „Onima koji ne žele da vide, predlažemo da pogledaju izjavu predsednika Putina“, objavilo je Ministarstvo, prenela Beta. Predsednik Rusije je prekjuče po podne, na pres-konferenciji u Moskvi, izjavio da je Rusija povukla trupe sa granice sa Ukrajinom.

Inače, Rasmusen je posle sastanka sa Tuskom poručio da je Poljska kao članica NATO bezbedna, pošto bi svako ko bi pokušao da je ugrozi naišao na odlučnu solidarnost svih članica NATO i bio bi poražen. „Naš odgovor na ovu ozbiljnu krizu jeste to da moramo da iskažemo i solidarnost i odlučnost. Kriza nam pokazuje da je odbrana izuzetno važna a da je transatlantska saradnja najbolja i najprirodnija garancija bezbednosti“, rekao je Rasmusen. Tusk i Rasmusen razgovarali su takođe i o poljskoj inicijativi da se unutar EU stvori i energetska unija, kako Rusiji gas i nafta ne bi mogli da služe kao političko oružje.

Poljski premijer razgovarao je juče telefonom i sa ukrajinskim kolegom Arsenijem Jacenjukom. „Delim mišljenje Jacenjuka da je potreban veliki oprez prema svemu što se dešava poslednjih sati. Obojica se nadamo da bi to moglo da ukazuje na optimistički scenario, ali prerano je govoriti dok nema činjenica“, kazao je Tusk. Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izjavio je juče da bi novi „konstruktivni ton“ predsednika Rusije mogao doprineti diplomatskom rešenju krize u Ukrajini. „Verovatno smo sada na odlučnoj tački“, rekao je Štajnmajer, prenosi FoNet.

On je rekao da je nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala sa Putinom o njegovom učešću na sutrašnjoj vojnoj paradi na Krimu. „Kancelarka je direktno pitala Putina i on je ostavio otvorenim odgovor kad je reč o njegovom prisustvu“, rekao je Štajnmajer u intervjuu nemačkoj televiziji WDR. Prema ruskim medijima, Putin će posetiti Krim prvi put od pripajanja tog ukrajinskog poluostrva Rusiji kako bi prisustvovao vojnoj paradi povodom Dana pobede.

Ruski predsednik će prisustvovati 6. juna obeležavanju 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, rekao je juče ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov. Prethodno je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da je Putin „dobrodošao“ na proslavu. „Možemo da imamo nesuglasice s Vladimirom Putinom, ali ja ne zaboravljam i nikad neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života“ tokom Drugog svetskog rata, rekao je Oland za televiziju Frans 2.

Vežbe ruskih snaga za nuklearni sukob

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je juče vojne vežbe ruskih snaga u slučaju nuklearnog sukoba, koje su bile planirane još u novembru. „Ispitujemo spremnost ruskih oružanih snaga. To je bilo najavljeno u novembru. Vežbe uključuju sve jedinice oružanih snaga širom zemlje“, rekao je Putin novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije. Uspešno je ispaljen interkontinentalni projektil „Topolj“, čime je testiran domet tog oružja iz baze na severozapadu Rusije, a iste rakete ispalile su i dve nuklearne podmornice u Severnom moru i Tihom okeanu.

Podrška jedinstvenoj državi

Velika većina stanovnika Ukrajine želi da njihova država ostane jedinstvena, čak i stanovnici istoka zemlje, gde se proruski pobunjenici bore za autonomiju, pokazali su jučerašnji rezultati istraživanja javnog mnjenja. Prema rezultatima istraživanja Centra Pju iz Vašingtona, 77 odsto stanovnika Ukrajine ne želi promenu granica zemlje, a na istoku države 70 odsto stanovništva. Među stanovnicima Ukrajine koji govore ruski jezik, 58 odsto ne želi promenu granica. Istraživanje je sprovedeno od 5. do 23. aprila, javlja AP, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari