Nela Tonković: Intelektualci, naučnici i umetnici su važniji od svake vlasti

Ostavite komentar


  1. Nela Tonković.
    Molim vas lijepo, pa kako ova osoba može pretendirati, postati gradonačelnik Subotice, poslije svega… Što je uradila u ovom gradu? Ama baš ništa pozitivno. Sem što je širila kuke i motike naokolo, kada je izgubila fotelju u galeriji “likovni susret”. U istinu, već veoma ukaljaljanu i zloglasnu fotelju, još iz vremena (Silađija, kada se poput Orvelove 84, sve cinkarilo u općinskom comitet-u sk, protiv poštenih i revnosnih gradjana, umjetnika; utvrdama, ministarstvima… pa potom, preko Sram, Šadi i drugih). Neki od ignoriranih umjetnika su ipak poslije svega, dobili naslov počasnog gradjanina grada, poput Stipana Šabic i drugih.
    Dakle, bila je ravnatelj u toj ustanovi, pa je negdje bila otišla, pa se ponovno tamo navodno vratila kao kustos…
    Osobno mogu posvjedočiti da sam u dva navrata bio podnio zamolbu za samostalnu izložbu u galeriji u prizemlju, ove ustanove. Naime, likovni sam umjetnik, rodjen u Subotici i ipak bez obzira na sve, djelimično poznat u ovoj sredini. Živim i radim u Parizu već 45 godina. Svugdje po svijetu sam imao prava izlagati sem u rodnom gradu. Dakle promoviram grad Suboticu, s mjestom rodjenja. Upravo, ondje mi nikada nije bilo omogućeno da izlažem u nekom od službenih prostora. Zašto?! Zna se. Navodno, da sam bio na nekoj crnoj listi. Zašto. Zato što se zovem Josip Skenderović Ago !? Možda?! Ili pak bi mi se moglo i što pozavidjeti da sam uspio u bijelom svijetu… Pa naravno, još bih se netkome možda trebao i zahvaliti zbog radi toga i svega…!? Pa baš vam hvala!
    Jednom sam ipak uspio izboriti, i to baš lijepu izložbu u privatnoj režiji u tada slučajno praznom prostoru u Štrosmajerovoj ulici na broju 18, 2010. glodine, u famoznoj Subotici. Eto mene opet, prkosni I ; (Aj) Ja .
    Usput da napomenem da sam dobitnik više značajnijih i počasnih priznanja, poput nagrada za grafike i slike, pri UNESCO u Parizu (1980-81) i na prijedlog Kabineta predsjednika Republike, Jacques Chirac: Médaille du Mérite et Dévouement Français, Paris (1998)
    Médaille « Arts – Sciences – Lettres » Paris (1999).
    *Nela Tonkovic u svojstvu direktora, a nakon moje kandidature, nije uopće ni u jednom trenutku našla za shodno da mi odgovori, što joj je funkcija nalagala. Telefonski mi je, kada sam ju bio nazvao iz
    Pariza, rekla nešto banalno ne osnovano i ne regularno. Sramotno.
    Ako bi ona mogla biti gradonačelnik, onda bi to svatko mogao, tek tako, ni za šta. Ili pak dapače još i više.
    S poštovanjem!

    Vaš, Ago, Josip Skenderovic

    http://www.agoskenderovic.com
    —-

    https://www.subotica.info/2010/08/18/izlozba-slika-josipa-skenderovica-age

    ///

    https://www.instagram.com/ago.digital_art_?igsh=OWg1dWducDEwMTJz&

    https://www.instagram.com/ago_skenderovic_art?igsh=endnajlrY2hsa3g5&utm_source=qr

    https://www.instagram.com/ago_skenderovic?igsh=amd3cWZ3dXF0bjJ6&utm_source=qr

    h•ttps://www.instagram.com/ago_skenderovic_?igsh=MXM3c3V5bm1weXB4cQ%3D%3D&utm_source=qr

    —————
    https://youtu.be/wy8Vt-dnQYs?si=1Vdct1TzHVi1YWfe

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.