U niškoj Sinagogi otvorena je Izložba o istoriji slobodnog zidarstva u Srbiji (1785 – 2015), na kojoj se mogu videti koje su značajne ličnosti iz Srbije bile masoni, kao i simboli i premeti vezani za slobodno zidarstvo u našoj zemlji. Izložbu su organizovali Regularna velika loža Srbije i Narodni muzej Niš.

– Ovakvom izložbom uspostavlja se most ka društvu i pokazuje da je masonerija sastavni deo društva. Među masonima nema razgovora o politici i religiji, a naš cilj jeste uključenje Srbije u svetske tokove. Među slobodnim zidarima bilo je, osim Dositeja ili Njegoša, za koje se uglavnom zna, i drugih viđenih Srba. Danas je pet aktuelnih predsednika država na čelu velikih loža u svojim zemljama, a među slobodnim zidarima bilo je i 14 predsednika SAD, rekao je veliki majstor Regularne velike lože Srbije Ranko Vujačić.

Izložba, koju je otvorio gradonačelnik Zoran Perišić, trajaće do 19. aprila. Ona je prošle godine bila priređena u Etnografskom muzeju u Beogradu, kada je na otvaranju, kako je rečeno, bilo oko osam hiljada posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari