Treneri su osnovni ideolozi igre svakog tima. Bez njih košarkaši bi verovatno izgledali kao loši kaskaderi u prenatrpanom cirkusu. Njihova reč se poštuje, a ideje vrhunskih stručnjaka često podsećaju na bravure šahovskih velemajstora.

Jedan od najobrazovanijih košarkaških trenera na tekućem Evropskom prvenstvu u Litvaniji učinio je od skromne Gruzije tim za poštovanje i apsolutni respekt. U grupi sa Rusijom i Slovenijom, Gruzija je pobedama protiv Ukrajine i Belgije protkala put do druge faze takmičenja. Rezultat vredan pažnje i uvažavanje delo je svakako košarkaša, ali je pečat na njihov rukopis sigurno ostavio Igor Kokoškov.

Gruzici su u prvom delu prvenstva odigrali veoma dobro i u mečevima sa Slovenijom i Rusijom. Sve vreme su bili u igri, iako je Kokoškov zbog manjeg broja igrača u rotaciji morao da se osloni na najiskusnije.

– Mislim da smo napravili lep rezultat u dosadašnjem delu takmičenja. Plasirali smo se u drugu fazu, što nam je i bio primarni cilj. S obzirom na kvalitet grupe sa kojom smo se ukrstili ne mislim da nemamo šanse da se domognemo četvrtog mesta. Makedonija i Finska svakako nisu nepobedive selekcije – optimistično je konstatovao Kokoškov.

Lider Gruzije Zaza Pačulija pokazao je da spada u grupu boljih petica na šampionatu. Centar Atlante Houks imao je u par navrata odličan učinak. Dominirao je u reketu, kako u igri leđima, tako i prilikom skoka. Jasno je da Gruzija poseduje znatno bolje košarkaše pod košem u odnosu na spoljnu liniju. Osim Pačulije značajan učinak zbog svoje polivalentnosti na pozicijama tri i krilnog centra imao je Sanikidze, košarkaš italijanskog Virtusa. Ako pritom dodamo Šermadinija, rezervnog centra, člana Panatinaikosa, onda je ljubiteljima košarke jasno zašto je Gruzija u svim duelima bila ravnopravan rival u skoku. Unutrašnja igra je njihov zaštitni znak, a manjak kvaliteta u vidu plejmejkera i šutera pokušavaju da nadoknade Kejt Hejns, organizator igre španske Gran Kanarije, kao i Markoišvili, iskusni šuter italijanskog Kantua.

Gruzija se sigurno može nadmetati sa Makedonijom, najprijatnijim iznenađenjem na šampionatu, dok bi u meču sa Finskom trebalo da bude blagi favorit. Ukoliko u litvanskom četvrtfinalnom mozaiku bude nedostajala jedna bela kockica, selekcija Gruzije bi lako mogla da je popuni.

Partizanova škola

Igor Kokoškov je u trenerskom smislu stasao u Partizanu gde je vodio mlađe kategorije. Umesto seniorske karijere u nekom od domaćih klubova odlučio se za odlazak u SAD gde je prvo iskustvo stekao na univerzitetu Misuri, a zatim je postao prvi stručnjak van američkog podneblja koji je postao trener jednog NBA tima. Kokoškov je u ulozi asistenta radio u LA Klipersima, Detroitu, a trenutno je u Finiksu. Poznat je po odličnom radu sa visokim igračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari