Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad doputovao je juče u Kairo zbog samita islamskih zemalja, a to je ujedno i prva poseta jednog iranskog lidera Egiptu od islamske revolucije 1979. Ahmadinežada je na aerodromu sačekao egipatski predsednik Mohamed Morsi.


Egipat i Iran su članice Organizacije islamske saradnje, čiji će samit biti održan danas i sutra u Kairu. Dve zemlje, međutim, nemaju diplomatske odnose od 1979. godine koje je Teheran prekinuo zbog izraelsko-egipatskih mirovnih sporazuma, podseća Beta. Ahmadinežad je uoči dolaska u Kairo izrazio nadu da će njegova poseta otvoriti put za obnovu odnosa dve zemlje. „Pokušaću da otvorim put za razvoj saradnje Irana i Egipta. Kada bi Teheran i Kairo više sarađivali u regionalnim i međunarodnim poslovima, mnoge stvari bi se promenile“, rekao je Ahmadinežad.

Kriza u Siriji bila je prva tema razgovora Morsija i Ahmadinežada. Teheran se u sukobu svrstao uz predsednika Sirije Bašara Asada.

Neki egipatski analitičari brinu zbog odluke Morsija da obnovi veze sa Iranom, navodi Bi-Bi-Si i podseća da je Teheran podržao revoluciju u Egiptu 2011. i zbacivanje Hosnija Mubaraka kao „islamsko buđenje“. Morsi je nagovestio „otvaranje nove stranice“ u spoljnoj politici Egipta, ali ostaje oprezan kada je reč o odnosima sa Iranom. Ultrakonzervativni salafisti savetovali su ga da na prvo mesto stavi interese sunita, a i kolege predsednika iz Muslimanske braće preporučili su oprez povodom Ahmadinežadove posete.

Od dolaska na vlast islamista nakon svrgavanja egipatskog predsednika Mubaraka, Iran traži normalizaciju odnosa s Kairom. Egipatski predsednik je u avgustu posetio Teheran, gde je učestvovao na samitu Pokreta nesvrstanih, a to je takođe bila prva poseta šefa egipatske države Iranu od 1979.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari