Italijanski premijer Silvio Berluskoni nazvao je juče istragu milanskog tužilaštva o aferi „Rubi“ odvratnom, navodeći da je njen cilj da nanese štetu njegovoj Vladi. On se obratio novinarima u Rimu, nedugo pošto su tužioci u Milanu predali zahtev za hitno pokretanje suđenja Berluskoniju, po optužbama da je plaćao za seks sa maloletnom, 17-godišnjom devojkom i da je iskoristio politički uticaj da to prikrije. Italijanski premijer je poručio da su optužbe protiv njega neutemeljene i insistirao da milanski tužioci krše zakon, jer su prekoračili svoja ovlašćenja.


Berluskonijeva odbrana je zahtevala da se slučajem protiv njega bavi specijalan sud za prekršaje javnih zvaničnika. Sud u Milanu, kojem su tužioci podneli zahtev protiv Berluskonija, ima rok od pet dana da odluči da li će ga prihvatiti i pokrenuti suđenje 74-godišnjem premijeru, ili će zahtev odbaciti. Ako zahtev tužilaštva bude usvojen, suđenje Berluskoniju, koji je odbacio sve optužbe, moglo bi da počne pre leta.

Tužilaštvo Milana vodilo je istragu o povezanosti Berluskonija sa prostitucijom maloletnica i zloupotrebom funkcije, prema navodima da je Marokanki „Rubi“ plaćao za seksualne usluge, kao i zbog toga što je s funkcije premijera prošle godine intervenisao kako bi ona bila puštena iz pritvora. Milansko tužilaštvo navelo je da ima dokaze o organizovanju razuzdanih okupljanja u rezidencijama premijera, na kojima su mlade žene pružale seksualne usluge za novac i besplatno stanovanje.

Prema sudskim izvorima, pretpostavlja se da će se tužilaštvo odlučiti da zatraži pokretanje hitnog postupka za zloupotrebu funkcije, a da će se povodom optužbi za prostituciju odlučiti verovatno za normalnu proceduru. U subotu je skoro deset hiljada ljudi okupljenih u Milanu, među kojima su bili i ugledni pisci Umberto Eko i Roberto Savijano, zatražilo ostavku premijera i protestovalo zbog njegovog „vređanja dostojanstva žena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari