Okružno javno tužilaštvo u Kragujevcu podneće danas zahtev za sprovođenje istrage protiv grudnog hirura Slobodana M, zaposlenog u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog sumnje da je primio mito od 1.000 evra, potvrđeno je Danasu u ovom tužilaštvu.
Protiv ovog kragujevačkog hirurga krivičnu prijavu za primanje mita i nesavesno lečenje podnele su Suzana Vukašinović Vesić i Jelena Vukašinović Larmour, čiji je otac Milovan Vukašinović, preminuo 21.

Okružno javno tužilaštvo u Kragujevcu podneće danas zahtev za sprovođenje istrage protiv grudnog hirura Slobodana M, zaposlenog u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog sumnje da je primio mito od 1.000 evra, potvrđeno je Danasu u ovom tužilaštvu.
Protiv ovog kragujevačkog hirurga krivičnu prijavu za primanje mita i nesavesno lečenje podnele su Suzana Vukašinović Vesić i Jelena Vukašinović Larmour, čiji je otac Milovan Vukašinović, preminuo 21. maja ove godine nakon operacije koju je uradio doktor Slobodan M. U krivičnoj prijavi protiv ovog kragujevačkog doktora, navodi se da je ovaj hirurg primio iznos od 1.000 evra od kćerke svog pacijenta, Suzane Vukašinović Vesić kako bi ponovo vratio na već zakazanu operaciju njenog oca, koju je prethodno bez utvrđenih medicinskih razloga otkazao.
Osim kragujevačkog Okružnog javnog tužilaštva ovaj slučaj razmatra i Opštinsko javno tužilaštvo.
Portparolka Opštinskog javnog tužilaštva u Kragujevcu Marija Mladenović kaže za Danas da je zamenik opštinskog tužioca krivičnu prijavu protiv ovog lekara za krivično delo nesavesno lečenje 16. jula prosledio u SUP na proveru. Ona navodi da će posle toga tužilac proceniti kako će da postupa u konkretnom slučaju.
Kako nam je objasnila Jelena Vukašinović Larmour, njen otac je preminuo zbog „nemarnog i bezobzirnog odnosa doktora“ M, koji ga je operisao i „njegovog lošeg odnosa prema pacijentu pre i posle operacije“. Ona objašnjava da je pokojni Vukašinović smešten 9. maja ove godine na Odeljenje grudne hirurgije KC Kragujevac, gde mu je uspostavljena dijagnoza drugog stadijuma raka levog plućnog krila i zakazana operacija za 17. maj. Vukašinović Larmour ističe da je na ubeđivanje doktora M. da ne ide u Beograd na operaciju, njen otac ostao u bolnici u Kragujevcu gde mu je bila zakazana, po rečima doktora M. za njega „rutinska“ operacija. Kako navodi, dva dana pre operacije Vukašinović je obavešten da je operacija pomerena za nedelju dana, uprkos činjenici da su sve lekarske analize pokazivale da je fizički potpuno spreman. Sumnjajući u istinitost razloga pomeranja operacije Vukašinovićeve kćerke su zahtevale da vide lekara M. ne bi li saznale pravi razlog odlaganja operacije, ali ga nisu našle na Odeljenju gde je zaposlen. Medicinska sestra ih je obavestila da će ih on čekati u 14,30 časova u kafeu „Peron“, kada im je doktor M. rekao da je operacija otkazana, jer „on nema vremena i ima previše pacijenata zakazanih za taj dan“. Na pitanje šta mogu da učine kako bi njihov otac bio vraćen na prethodno zakazani program, kragujevački hirurg je odgovorio da će se o svemu dogovoriti i da će on videti sutra šta može da uradi. Narednog dana, 17. maja, u ranim jutarnjim satima, Suzana Vukašinović Vesić je otišla u KC Kragujevac u kancelariju doktora M, koji joj je saopštio da je jako zauzet, ali da bi mogao da „ubaci njenog oca na red“. Kćerka je to shvatila kao direktnu ucenu i iz očaja predala kovertu sa 1.000 evra hirurgu M. Neposredno posle preuzimanja koverte s novcem, okrivljeni je preko telefona naredio vraćanje sada pokojnog Vukašinovića na listu za operaciju sledećeg dana. Hiruški zahvat je sutradan izveden, ali se pacijent Milovan Vukašinović nije probudio posle operacije.
– Glavna sestra je pozvala telefonom 21. maja ujutru oko osam časova moju sestru Suzanu i rekla da je doktor M. čeka u kancelariji. Međutim, umesto dobrih vesti, rekao joj je da može da pokrene istragu, mada joj on ne bi to preporučio, kao ni obdukciju, jer je i on navodno imao brata, koji je umro mlad i da nije želeo da njegov brat bude sečen. Moja sestra je shvatila poruku – kaže za Danas Jelena Vukašinović Larmour. Ona dodaje da je njenoj sestri Suzani doktor M. vratio koverat sa 600 evra „kao da joj vraća kusur“ i napomenuo da je nedostajućih 400 evra dao dvojici doktora, koji su prisustvovali operaciji, rekavši uz to: A oni ako su ljudi, neka ti vrate novac. Istog dana posle podne Milovan Vukašinović je preminuo. Obdukcijom je utvrđeno da je Vukašinović preminuo od embolije mozga, od čega nije ni lečen, te da tumor nije zahvatio ni jednjak, ni srčanu aortu, kako je to tvrdio doktor M.
Kako je Danasu rečeno u Kliničkom centru u Kragujevcu, doktor M. je na godišnjem odmoru. Naš list pokušao je da stupi u kontakt sa direktorom Klinike Radomirom Pavlovićem kako bismo saznali da li je pokrenuo disciplinski postupak protiv ovog lekara kao i ostalog osoblja, međutim Pavlović juče nije bio u mogućnosti da razgovara sa nama. Nezvanično saznajemo da nikakav disciplinski postupak protiv zaposlenih u vezi s ovim slučajem nije sproveden.
O ovom slučaju je pre dva meseca obavešten i resorni ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ali od njega juče nismo uspeli da dobijemo komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari