Opštinsko javno tužilaštvo u Kladovu naložilo je juče pokretanje istrage protiv starešine Srpske pravoslavne crkve Sveti Đorđe u tom gradu Milana Blagojevića (43), zbog sumnje da je na času veronauke u jednom selu kraj Kladova fizički maltretirao učenike. Zbog optužbi roditelja i učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u selu Kostol kod Kladova, policija je protiv Blagojevića podnela prijavu za krivično delo zlostavljanja i mučenja.

Opštinsko javno tužilaštvo u Kladovu naložilo je juče pokretanje istrage protiv starešine Srpske pravoslavne crkve Sveti Đorđe u tom gradu Milana Blagojevića (43), zbog sumnje da je na času veronauke u jednom selu kraj Kladova fizički maltretirao učenike. Zbog optužbi roditelja i učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u selu Kostol kod Kladova, policija je protiv Blagojevića podnela prijavu za krivično delo zlostavljanja i mučenja. Prijava je podneta nakon svedočenja učenika da ih je Blagojević, predavač veronauke, nezadovoljan lošim ocenama iz tog predmeta, žaračem pekao po licu, udarao u glavu „tikvom“ koja se na selu koristi kao posuda za vodu, i duvao im u uši kroz cev drške te naprave.
Optužbe učenika juče je potvrdilo i dvoje roditelja. Danijela Spasojević, čiji desetogodišnjak pohađa treći razred te škole, kazala je novinarima da je njen sin, nakon dolaska kući, prikrivao šakom obraz, i da je naknadno utvrdila povrede po licu. „Bila sam šokirana onim što mi je sin ispričao. Nakon lekarskog pregleda, konstatovano je da dečak ima opekotine po licu i o tome mi je izdato lekarsko uverenje“, izjavila je Spasojevićeva novinarima. Jedan od roditelja je preneo reči svog sina da je sveštenik naterao učenike da založe peć i potom u ložište stavio žarač kojim ih je kažnjavao.
Direktor škole „Vuk Karadžić“ Živko Kalinović nije želeo da komentariše optužbe, navodeći da će se oglasiti nakon što se izjasni sud, ali i da će učiniti sve da zaštiti učenike. Prozvani sveštenik je rekao da će se „istina utvrditi na sudu“. On je rekao medijima da bi izjavom samo „iskomplikovao situaciju“, i izrazio sumnju da mu je slučaj podmetnut. Timočka eparhija, čije je sedište u Zaječaru i koja je nadležna za područje istočne Srbije, saopštila je juče da je otac Milan suspendovan sa nastave dok se ne obelodani istina o ovom slučaju, ali danas nije bilo reakcija. Prvo ročište u ovom procesu, prema saznanjima lokalnih medija, biće održano 20. marta u Kladovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari