Poslanici Narodne skupštine danas će najpre glasati o tačkama dnevnog reda u petak završene sednice, među kojima je i Predlog zakona o železnici, a zatim početi novu na kojoj će se naći i predlozi zakonika o krivičnom postupku, zakona o parničnom postupku i zakona o rehabilitaciji.


– Zakon o krivičnom postupku praktično će iz korena promeniti tok postupka. Tužilačka istraga o kojoj se godinama govori konačno se ovim zakonom uvodi. Istražne sudije više neće postojati. Celom istragom rukovodiće tužilac koji će biti odgovoran za kvalitet prikupljenih dokaza. On će policiji davati naloge. U istrazi će moći da učestvuje i odbrana – kaže za Danas Snežana Malović, ministarka pravde. Ona dodaje da tužilac neće moći da odlučuje o pritvoru ili merama prisluškivanja, već će to i dalje ostati pitanje za sud.

– Zakonom su jasnije definisane i specijalne tehnike koje će moći da se koriste tokom istrage. Tek kada se skupe svi dokazi i napiše optužnica izlazi se pred sud. Sudu će biti prezentovane sve činjenice do kojih se došlo, i samo sporne stvari će se dokazivati tokom postupka. Sud će i ceniti valjanost dokaza u optužnici i potvrđivati ili odbacivati optužnicu – objašnjava ministarka pravde. Prema njenim rečima, zakon predviđa i promene kada je reč o institutu svedoka saradnika.

– Do sada je svedok saradnik mogao da bude samo onaj koji je optužen u postupcima za organizovani kriminal i ratne zločine. Praksa je pokazala da takvo rešenje nije dovoljno dobro – naglašava ministarka pravde. Ona navodi da je novim ZKP-om predviđeno proširenje kruga onih koji će sa tužilaštvom moći da zaključe sporazume o svedočenju.

– Istovremeno postojaće okrivljeni saradnik i osuđeni saradnik. Novina je dakle i da će osuđena lica moći da sklope sporazum sa tužilaštvom o svedočenju i da time utiču da smanjenje kazne – naglašava naša sagovornica. Govoreći o Zakonu o parničnom postupku Malović je istakla da će on poboljšati efikasnost sudova.

– Na pripremnom ročištu stranke će morati da predlože sve dokaze, svedoke i veštačenja. U roku od 30 dana od tada ili od odgovora na tužbu moraće da se zakaže glavna rasprava. Zakon ograničava odlaganje ročišta, sve opstrukcije koje su do ovog zakona bile moguće i to bilo kog učesnika u postupku ograničene su novim zakonom. Tako da suđenje u prvom stepenu ne bi smelo da traje duže od dve godine i to u najkomplikovanijim postupcima, a suđenje u drugom stepenu ne duže od devet meseci – objašnjava Malovićeva.

LSV protiv Predloga zakona o železnici

Izglasavanje zakona o železnici je pod znakom pitanja pošto su pojedini poslanici iz Vojvodine najavili da neće glasati za ovaj vladin Predlog. Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine odlučilo je da njihovi poslanici glasaju protiv Predloga zakona o železnici „zbog toga što on ekonomski šteti Vojvodini i ne sadrži princip na kojem LSV insistira, a to je da onaj ko je finansirao, izgradio i ulagao u neku imovinu, treba da nad njom ima upravljačka, osnivačka i vlasnička prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari